(VIDEO) HEROJU U ČAST: Naježiće vas pesma o pilotu Milenku Pavloviću!
Foto: Youtube

Srpski orao

(VIDEO) HEROJU U ČAST: Naježiće vas pesma o pilotu Milenku Pavloviću!

Društvo -

Veliki je broj časnih vojnika i oficira koji su 1999. godine branili Srbiju od NATO agresije. Među njima je i Milenko Pavlović, koji je poginuo 4. maja ne želeći da odstupi pred daleko nadmoćnijim neprijateljem.

Potpukovnik Milenko Pavlović bio je pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka.

Pesma koja je posvećena njegovom herojskom činu veoma emotivno opisuje život i pogibiju branioca srpskog neba:

Dana 4. maja 1999. godine oko 12 časova primećena je veća grupa NATO aviona koja je dejstvovala u pravcu Valjeva, uglavnom na fabriku municije Krušik, kao i na vojna skladišta u selu Pričević. Komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira. Međutim, potpukovnik Pavlović je telefonskom vezom naredio da se pozvani pilot zadrži i umesto njega je on poleteo ka Valjevu sa svojim avionom Mig-29.

Ubrzo se našao nad Valjevom, međutim, posle samog uzletanja mu se pokvario generator naizmenične struje tako da je ostao bez radara. Pavlović se upustio u neravnopravnu bitku protiv 16 NATO aviona, uspeo da ih zbuni i čak natera u bekstvo smelim nastupanjem ali je, ubrzo, oko 12.45, bio pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 fajting falkon koji su bili zapadno od Tuzle, te ih on nije ni primetio. Poginuo je još u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica. Sahranjen je 6. maja 1999. na Bežanijskom groblju u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track