Najnovije vesti

RODITELJI OSMAKA, PAŽNJA: Sa ovim novim zanimanjem imaće najveće šanse za posao!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

77.000 mesta u školskim klupama širom Srbije

RODITELJI OSMAKA, PAŽNJA: Sa ovim novim zanimanjem imaće najveće šanse za posao!

Društvo

BEOGRAD - Za oko 70.000 osmaka u Srbiji ima dovoljno mesta u srednjim školama za ovogodišnji upis, podaci su Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Obezbeđeno je 77.000 mesta u srednjim školama u Srbiji", rekla je Marija Krneta iz tog ministarstva. Prema njenim rečima, ove godine je u ponudi još jedan obrazovni profil - operater izrade nameštaja.

"Ovaj profil se u poslednje dve godine formira i obrazuje na zahtev poslodavaca. To znači da oni koji to završe imaju veće šanse da nađu posao. Za medicinske škole kvote za upis su ostale iste, dok će za ekonomske škole biti deset odeljenja manje na nivou Republike", rekla je Krneta.

Rekavši da je nije reč o drastičnom smanjenju broja odeljenja u ekonomskim školama, Krneta je navela da će najuspešniji učenici i dalje upisivati željene škole. "Jedna od novina ove godine je upisni prag koji je donet da bi se obezbedila uspešnost daljeg školovanja učenika. On važi samo za gimnazije i četvorogodišnje profile. Taj prag je 50 poena za mogućih 100 poena", istakla je ona.

(Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...