Najnovije vesti

SEĆANJE NA 9. MAJ: Dan Pobede i Dan Evrope
Foto: Reuters

Dan kada je kapitulirala nacistička Nemačka

SEĆANJE NA 9. MAJ: Dan Pobede i Dan Evrope

Društvo

Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala je nacistička Nemačka. Taj dan obeležava se kao Dan pobede.

U Berlinu je nešto posle posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja). U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Foto:Reuters
Foto:Reuters

Precizan broj stradalih nije nikada ustanovljen. Procene govore o tome da je bilo između 50 i čak 80 miliona poginulih, od kojih je civila bilo između 38 i 55 miliona. Tačni podaci o žrtvama ni na području nekadašnje Jugoslavije nisu utvrđeni.

Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 osoba, među kojima nešto više od 300.000 boraca. Deveti maj je prihvaćen i kao Dan Evrope. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, naime, 9. maja 1950. godine objavio je deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka kojim bi se sukobljavanje između evropskih zemalja, učinio ne samo nezamislivim, nego i nemogućim. Suština njegovih ideja ogledala se u uspostavljanju zajedničkih tela, odnosno relacija, u prvo vreme u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Foto:Reuters
Foto:Reuters

Formiranje naddržavnih tela u tim oblastima trebalo je da označi prve korake na tom putu. Šuman je prvenstveno imao u vidu odnose Francuske i Nemačke. Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija. Ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik potpisan je 18. aprila 1951. godine i potpisnice su bile: Francuska, Savezna Republika Nemacka, Italija, Danska i zemlje Beneluksa - Belgija, Holandija i Luksemburg. Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Ugovor o EU, poznat i kao Ugovor iz Mastrihta od 7. februara 1992, stupio je na snagu 1. novembra 1993. godine i utvrdio je tri stuba EU: nadnacionalni, kao prvi stub, zajednicku spoljnu i bezbednosnu politiku, kao drugi stub, i saradnju u oblasti pravosuda i unutrašnjim poslovima, kao treći stub Unije. Počev od 1. januara 2007. godine Evropsku uniju je činilo 27 država članica sa blizu 500 miliona stanovnika, a 1. jula 2013. godine Unija je dobila 28. člana, Hrvatsku.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...