KARDIOHIRURGIJA U NIŠU: Obavljena stota operacija na otvorenom srcu
Foto: M.M.

KARDIOHIRURGIJA U NIŠU: Obavljena stota operacija na otvorenom srcu

Društvo -

NIŠ - Srbi su na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od srčanih bolesti, odmah iza Rusije – ovaj frapantan podatak danas je u Nišu izneo Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i kardiohiruršku delatnost Kliničkog centra Srbije.

Razlog za to je ne samo manjak prevencije, već i duge liste čekanja na kardiohiruršku intervenciju. Srbija bi po kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije trebala da ima četiri do pet kardiohirurških klinika, odnosno po jednu na milion stanovnika – kazao je Ristić koji je u Nišu boravio povodom stote operacije na otvorenom srcu od početka ove godine obavljene na niškog Klinici za kardiohirurgiju.

Ono što ovaj uspeh čini izuzetnim je što je Klinika za kardiohirurgiju u Nišu otvorena novembra 2.014. godine, tokom čitave prošle godine obavljeno je 79 operacija ove vrste a do kraja ove planira se trista ovakvih zahvata. Medjutim, ono što direktora Kliničkog centra Zorana Radovanovića čini zadovoljnim je što su 90 odsto operacija obavili niški kardiohirurzi uz nadzor beogradskih kolega koje ih od otvaranja ove ustanove obučavaju.Sledeće godine radićemo petsto operacija čime ćemo se izjednačiti sa Klinikom „Rebro“ u Zagrebu.

Od otvaranja niške kardiohirurgije, pacijenti sa juga Srbije više ne moraju da idu u Beograd ni u Novi Sad zbog operacija na otvorenom srcu. Naši lekari se edukuju ovde, ne moraju u Beograd ili u inostranstvo... Opravdali smo poverenje Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja, niška kardiohirurgija radi i više je ništa ne može zaustaviti – kazao je Radovanović.

Uspeh niških kardiohirurga dokazuje i samo 2 odsto smrtnosti tokom operacija a s obzirom na rad od 00 do 24, kardiohirurške intervencije zakazane sada obavljaće se već u toku sledećeg meseca. Zahvaljujući ovako efektivnom radu, što je potvrdila Svetlana Milić, direktor niške filijale Fonda zdravstvenog osiguranja, 31 pacijent, koji je čekao operaciju na Dedinju, peusmeren je u Niš.

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić najavio je da će zahvaljujući intenzivnoj edukaciji, Niš do kraja godine imati tri a sledeće godine još dva obučena kardiohirurga.- Klinika za kardiohirurgiju opremljena je 70 odsto, do kraja godine otvorićemo drugu salu, umesto sedam imaćemo 11 kreveta u intenzivnoj nezi što će nam omogućiti da dogodine uradimo 500 operacija – kazao je Milić.

(M.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track