SRBIJA, TO SAM JA Toma na svoju rakiju za naše pare zalepio državni grb i s potpisom deli strancima!
Foto: Marina Lopičić, Printscreen

Predsednikova tezga

SRBIJA, TO SAM JA Toma na svoju rakiju za naše pare zalepio državni grb i s potpisom deli strancima!

Društvo -

Čuvena rakija „Tomina ljuta“ dobila luksuznu ambalažu - kutiju sa zvaničnim državnim simbolima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dosetio se kako da „zaradi“ na pravljenju rakije „Tomina ljuta“ i ogrebe se o funkciju koju ima! Nikolić, ako je suditi po fotografijama, svoju pečenicu od šljive deli unaokolo kao predsednik Srbije, i to zapakovanu u luksuznu drvenu kutiju, sa sve grbom Srbije i potpisom funkcijom koju mu je poverio narod.

TOMA RAKIJA: Tomovača zaštićena preko ofšor kompanije savetnika predsednikaPredsednik je očigledno zaključio da boljeg poklona od njegove rakije nema, ali i da je treba brižljivo upakovati, te joj je podario izgled ekskluzivnog pića. Kako se može videti na fotografijama koje su osvanule na društvenim mrežama, „Tomina ljuta“ upakovana je u grandioznu drvenu kutiju, ušuškana u baršunasti pliš bordo boje. Na prednjoj strani dominira državni grb, ali i izrezbareni natpis „predsednik republike Srbije Tomislav Nikolić“.Komentarišući ovaj slučaj, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kritikuje da je nedopustivo i neukusno da šef države na ovakav način meša funkciju predsednika i svoj privatan hobi.- Predsednik ne bi smeo to da radi. Privatno, može da poklanja šta hoće stranim državnicima ili nekim drugim delegacijama, ali da svoju rakiju kao nekakav lični ponos unosi u protokolarne poklone neprimereno je i neukusno - kaže Dobrašinović i dodaje:- Pa, da li je baš on najbolji rakijdžija u Srbiji? Evo, predlažem da se napravi takmičenje i koja rakija pobedi, neka se proglasi najboljom i neka je poklanjaju u ovakvim prilikama kao autentičan srpski brend - predložio je on.

Za goste Tomina rakija

U predsedništvu, međutim, tvrde da predsednik ne deli svoju rakiju.- Predsednik Nikolić sam finansira poklone predsednicima tokom državnih poseta. Što se tiče pitanja o alkoholnim pićima, predsednik ne nosi takve poklone, posebno ne s državnim obeležjima - kažu u Predsedništvu.Podsetimo, prema pisanju medija, Nikolić je hteo da jednu seriju svoje rakiju nazove „prezident“, sa ćiriličnim slovima na nalepnici. Ipak, to je Zavod za intelektualnu svojinu odbio. Proizvodnjom i prodajom „Tomine ljute“ bavi se njegov savetnik za privredu Predrag Mikić, ali on uporno tvrdi da s tim poslom nema nikakvog dodira.Da je Mikić ipak umešao prste dokaz je i to što je firma „Trgomen nekretnine“ iz Ratine, čiji je suvlasnik upravo Mikić, registrovala žigove „tomovača“ i sa dizajniranim slovom „T“.

Nemanja NenadićU KOM SVOJSTVU SE POKLANJA RAKIJANemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže da je potrebno doći do podataka u kom svojstvu šef Srbije poklanja žestoko.- Pod uslovom da je tačno da Nikolić deli rakiju, treba utvrditi da li je to lični poklon predsednika ili je protokolarni poklon u ime funkcije koju predstavlja. U zavisnosti od toga se postupa dalje - kaže on.

Ko će kome...A OD MAME - DEČJE IGRALIŠTESupruga predsednika Dragica Nikolić i direktorka fondacije odlučila je da pomogne gradu koji vodi njen sin Radomir Nikolić i obnovi veliki park u Kragujevcu. - Izgradnja igrališta košta oko 200.000 evra, a plan je da bude završeno u avgustu, što će zavisiti od brzine dobijanja dozvola. Park je tradicionalno sastajalište Kragujevčana, a poslednjih nekoliko decenija je devastiran. Nekad je izgledao mnogo bolje, sa spomenicima, fontanama, igralištima... Godinama nije održavan i sad je došlo vreme da ga vratimo građanima - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track