SARAĐUJE SA USTAŠAMA: Srpski istoričar od Zlatka Hasanbegovića dobio donaciju za tri knjige
Foto: Marina Lopičić

Skandalozno

SARAĐUJE SA USTAŠAMA: Srpski istoričar od Zlatka Hasanbegovića dobio donaciju za tri knjige

Društvo -

Beogradski istoričar Bojan Dimitrijević, zagovornik rehabilitacije Milana Nedića, dobio je potporu Ministarstva kulture Hrvatske na čijem čelu je Zlatko Hasanbegović za čak tri knjige.

Branilac srpskog kvislinga, uz čiju je pomoć Beograd "očišćen" od Jevreja u ekspresnom roku, uz paralelno uništavanje članova pokreta otpora, odnosno učesnika Narodnooslobodilačke borbe, podsetimo, među prvima (i retkima) se oduševio izborom Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture u Hrvatskoj, prenosi N1 Hrvatska.

Dok su iz inostranstva pljuštale kritike na Hasanbegovićevu biografiju i njegove otvoreno proustaške stavove, beogradski kolega Dimitrijević je gotovo ganuto pitao "Da li je moguće" da jedan tako "vrlo lucidan tip" bude predložen, a kamoli izabran za ministra, navodi N1.

Dimitrijević je najveći iznos 12 000 kuna dobio za knjigu "JNA u Hrvatskoj i Sloveniji", čiji je jedini autor.

Foto: Beta
Foto: Beta

Po deset hiljada kuna su dobile knjige koje je napisao u saradnji s drugim autorima - Danijelom Frkom - "Pomorsko vazduhoplovstvo na Jadranu 1918 - 1992", i Dinkom Predoevićem - "Oklopne postrojbe Sila osovine na jugoistoku Evrope u Drugom svetskom ratu".

Izdavač svih ovih knjiga je Despot Infinitus d.o.o., kuća u vlasništvu Zvonimira Despota, koja je izdala sva tri nastavka knjige Ante Pavelića "Doživljaji - kako sam osnovao NDH", zatim Ivana Aralicu (Mentalni komunist, Smrad trulih lešina), i "Slom crvene Orjune", gde se autor Ivan Bekavac obračunava s Krležom.

Ova izdavačka kuća nudi i fotomonografije poput "Die Ustascha - Miliz", na nemačkom jeziku, zatim "Politički plakat u NDH", u kojoj autori Stjepan Bekavac i Mario Jareb predstavljaju nacističku popagandu, kao i posebno problematična knjiga "Ustaška Vojnica".

(N1 Hrvatska)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track