MISTERIJA: Gorela i srpska kafana u Londonu
Foto: Printscreen

Još jedan veliki požar na Uskrs

MISTERIJA: Gorela i srpska kafana u Londonu

Društvo -

Dok je u Njujorku gorela Crkva Svetog Save, u engleskoj prestonici izbio požar u restoranu „Otadžbina“, gde se okupljaju naši gastarbajteri

Srpska Crkva Sveti Sava u Njujorku koja je izgorela na Uskrs nije jedino mesto okupljanja Srba koje je stradalo! Istog dana požar je zahvatio i poznatu srpsku kafanu „Korner teras - Otadžbina“ u Londonu.Iako su londonski vatrogasci isključili mogućnost da je požar podmetnut, mnogi veruju da su požari u srpskoj crkvi i kafani, kao i u pravoslavnim crkvama u Australiji i Rusiji povezani i da nije u pitanju slučajnost.Kako pišu britanski mediji, do požara u kafani došlo je 1. maja oko pet časova ujutru.- Oko pola šest ujutru probudio me je zvuk helikoptera koji je kružio oko zgrade. Pogledao sam kroz prozor i pomislio: „Šta se ovde dešava?! Dim se dizao nekoliko desetina metara u vazduh “ - rekao je za britanski portal Getwestlondon Skot Džouns, koji živi u blizini mesta požara.Nesrećan slučajU gašenju požara učestvovalo je 58 vatrogasaca iz šest lokalnih požarnih stanica. Iz trospratne zgrade evakuisano je 11 ljudi, a vatrogasci su uspeli da spasu dva muškarca pomoću merdevina.Kako za Kurir kažu u Londonskoj vatrogasnoj stanici, utvrđeno je da požar nije podmetnut, već je u pitanju nesrećan slučaj.- Veruje se da je uzrok požaru varnica koji je dospela u aspirator i zapalila sloj masti koji je tu bio deponovan - kaže za naš list portparol britanskih vatrogasaca i dodaje da, prema njihovim saznanjima, nema nikakvih sumnjivih okolnosti.S druge strane, kriminolog Božidar Spasić smatra da londonski vatrogasci greše i da se najverovatnije za Uskrs desio sinhronizovani napad na pravoslavnu veru.Albanska mafija- Kad se dogode ovako sinhronizovani požari širom sveta na objektima koji su prepoznatljivi, to predstavlja znak za uzbunu. S dosta sigurnosti možemo reći da ovde nije u pitanju slučajnost, već da se radi o nekom organizovanom napadu, koji možda ima veze i sa albanskom mafijom - tvrdi Spasić, koji kaže da je uzroke požara jako teško utvrditi sa sigurnošću.Okolnost da su čak četiri crkve gorele u istom danu sumnjiva je i vatrogascima Njujorka. Ovim povodom, oni su kontaktirali s Kurirom i zatražili dodatne informacije jer su istragu usmerili upravo u pravcu provere navoda našeg lista o eventualnoj umešanosti albanske mafije u požar.O tome ko je zapalio srpsku crkvu, govoriće Džon Goti, šef njujorške mafije, ekskluzivno u sutrašnjem broju Kurira. Do zaključenja ovog broja od vlasnika restorana nismo dobili komentar ovim povodom.

CAKANA I OLJA: NEMOGUĆE JE DA JE I OVO SLUČAJNOSTPevačice Dragica Radosavljević Cakana i Olja Karleuša, koje su nastupale u ovom lokalu, kažu da je vrlo čudno da su se svi požari desili istog dana.- Ne verujem da je u pitanju slučajnost, ni da su požar podmetnuli neki Albanci organizovano. Naši u dijaspori su u dobrim odnosima s Hrvatima, Albancima i Bosancima. Najpre mi deluje kao da su svi ti požari posledica nekih ekstremističkih grupa - zaključuje Cakana.- Stvarno je veoma čudna okolnost da srpska kafana u Londonu izgori kad i crkva u Njujorku. A posebno je čudno što su tada izgorele još tri crkve širom sveta. Deluje kao prevelika koincidencija - kaže Olja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja