RAMPA ZA GOVEDINU: Uvoz zbog virusa zabranjen iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije
Foto: AP 2013

Ministarstvo poljoprivrede

RAMPA ZA GOVEDINU: Uvoz zbog virusa zabranjen iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je i dalje na snazi zabrana uvoza goveda i goveđeg mesa poreklom iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije, zbog virusnog oboljenja tih životinja (nodularnog dermatitisa) koji se pojavio u tim zemljama, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Uprava za veterinu navela je da postoji opasnost da se bolest unese na teritoriju Srbije, tako da nije dozvoljen ni prevoz ovakvih pošiljki preko Srbije.

Kako ova uprava u saopštenju dodaje, u Srbiji su u cilјu prevencije, sprečavanja pojavlјivanja ili ranog otkrivanja; bolesti naložene pojačane mere kontrole zdravstvenog stanja životinja u pograničnim područjima, kao i informisanje vlasnika životinja da, čim primete simptome o tome obaveste nadležne veterinarske stanice ili veterinarske inspektore.

Veterinarske službe su u stanju pojačane pripravnosti zbog povećanog rizika od unošenja zarazne bolesti. Kako navode, ove mere su na snazi oko mesec dana i uvedene su iz predostrožnosti.

Prema podacima Uprave za veterinu, od početka godine do 14. aprila, nije bilo uvoza i provoza goveda i mesa, izuzev tretiranih goveđih koža iz Bugarske, Grčke, Turske i Makedonije. Uprava za veterinu je na svom sajtu objavila ; informacije sa neophodnim detaljima i merama za rano otkrivanje te bolesti, koja se prenosi preko insekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja