DIREKTORKA KOMORE MEDICINSKIH SESTARA: Najviše nas napadaju u Hitnoj i domovima zdravlja
Foto: Reuters Februar 2016

Ko su najugroženiji zdravstveni radnici

DIREKTORKA KOMORE MEDICINSKIH SESTARA: Najviše nas napadaju u Hitnoj i domovima zdravlja

Društvo -

BEOGRAD - Napad na medicinsku sestru Hitne pomoći u Surčinu ponovo je pokrenuo pitanje kako zaštititi zdravstvene radnike od agresivnih pacijenata i članova njihove porodice.

Direktorka Komore medicinskih sestara Radmila Ugrica rekla je da su najugroženiji zdravstveni radnici Hitne pomoći, zatim u domovima zdravlja i psihijatrijskim bolnicama, te da se mora mnogo više raditi na edukaciji kako bi se prevazišli sve učestaliji konflikti.

"Kako bi se prevazišla ova situacija mi smo pokrenuli inicijativu da se pojača edukacija zdravstvenih radnika, kako da se prevaziđu konfliktne situacije sa pacijentom", rekla je Ugrica. Ona kaže da je predloženo i da zdravstveni radnici dobiju status službenog lica, kao i da se promenama Zakona o mentalnom zdravlju reguliše da pacijent dobije terapiju od svog psihijatra, a da ne mora da dolazi u dom zdravlja po terapiju.

Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović kaže da je ovakva situacija posledica što se u medijima već duže govori da su lekari korumpirani, a da drugi deo sukoba leži u tome da pacijenti smatraju da imaju veća prava, a da im lekari uskraćuju ta prava. "Jedino rešenje je da se više radi na prevenciji i promovisanju boljih odnosa između pacijenata i zdravstvenih radnika", rekla je Jovanović koja je i član radnog tela Ministarstva zdravlja za zaštitu zdravstvenih radnika.

Sve do sada preduzete mere, kako kaže, dobro funkcionišu- ostvarena je dobra saradnja sa policijom, ali sve to je "gašenje požara". "Svaka ambulanta ima kontakt sa najbližom policijskom stanicom i patrola dolazi za pet do sedam minuta ukoliko dođe do konflikta, ali sve je to saniranje posledica, kada već dođe do incidenta", rekla je Jovanović i ponovila da se mora mnogo više raditi na prevenciji da do konflikta ne dođe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja