NEMAČKI MEDIJI O NOVOJ BALKANSKOJ RUTI: Ključni čovek za migrante je u Beogradu, zovu ga Sultan
Foto: Nebojša Mandić

Opet preko Srbije

NEMAČKI MEDIJI O NOVOJ BALKANSKOJ RUTI: Ključni čovek za migrante je u Beogradu, zovu ga Sultan

Društvo -

BON - Stotine migranata stižu u Beograd, do parka kod autobuske stanice. Tu dobijaju hranu, odeću i obuću od volontera, čekaju drugove, pregovaraju s krijumčarima, prenosi Dojče vele pisanje nemačkih medija.

Dnevnik "Velt" je objavio reportažu pod naslovom "Nova Balkanska ruta". Nakon sporazuma Evropske unije i Turske, list piše da izbeglice koriste put preko Bugarske, Srbije i Mađarske.

"Od kada Turska prima nazad migrante iz Grčke, a Makedonija ne dozvoljava prolaz, sve više izbeglica preko zelene granice pokušava da prođe u Bugarsku, pa zatim Srbiju. Jedan Avganistanac tvrdi da su ga bugarski graničari nekoliko puta tukli i vraćali u Tursku, dok se konačno nije dokopao Beograda" piše Velt.

Prema navodima iz reportaže, krijumčari u Beogradu traže 800 evra do Beča ili 2.000 do Nemačke, a jeftinije rešenje košta 100 evra i podrazumeva put do poroznih mesta na srpsko-mađarskoj granici gde se uzdiže trometarska ograda.

"Zvanični podaci Mađarske ukazuju da je od početka godine privedeno 11.000 osoba zbog povrede granice. Još 3.600 došlo ih je legalno preko tranzitnih zona na graničnom prelazu, gde policija radi najsporije što može kako bi ograničila priliv", piše "Velt". "Prema zvaničnim navodima, ove godine je u Mađarskoj podneto 12.000 zahteva za azil.

Uz to postoji tamna cifra koju niko ne zna: oni koji su neopaženo prošvercovani. Zahtev za azil je zapravo ulaznica za jedan od otvorenih kampova u zemlji, gde bi izbeglice u teoriji trebalo da sačekaju obradu svog zahteva. U praksi, međutim, većina njih ubrzo nestane bez traga", dodaje list.

Možda, zaključuje "Velt", kod krijumačara dođe i Avganistanac sa početka reportaže. Uslov za to je da porodica u domovini prikupi još novca i pošalje mu u Beograd putem Vestern juniona. Kada bude imao novac, proći će. Jer - to je poruka teksta u "Veltu" - skrivena Balkanska ruta besprekorno funkcioniše, prenosi Dojče vele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track