EKSKLUZIVNO: Predsednik SAD kod Tita u posetu došao s dvojnicima

Maršalov fotograf otkriva nepoznate detalje

EKSKLUZIVNO: Predsednik SAD kod Tita u posetu došao s dvojnicima

Društvo -

Miroslav Mladenović kaže da je Džerald Ford u posetu Josipu Brozu došao s trojicom dublera. To je otkriveno slučajno prilikom nezgode na aerodromu

BEOGRAD - Miroslav Mija Mladenović (91) jedan je od poslednjih živih svedoka istorije SFRJ, a u razgovoru za Kurir na 124. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita ekskluzivno otkriva neke malo poznate detalje iz života pokojnog Maršala.Kao potpukovnik JNA i nekadašnji pripadnik Gardijske brigade proveo je u blizini Josipa Broza Tita tri i po decenije, a od 1959. do 1980. bio je zadužen za fotografisanje Maršala. Dok prebira po bogatoj arhivi, vremešni Mija se priseća da je Tita fotografisao tokom širom Jugoslavije, a zabeležio je i njegove susrete sa čak 98 stranih delegacija.Foto-aparatom je ovekovečio Maršalove susrete i s nekim od najvažnijih svetskih državnika, kao što su Leonid Brežnjev, Nikita Hruščov, Elizabeta II, Ričard Nikson, Hafez el Asad. Posebno izdvaja američkog predsednika Džeralda Forda, koji je u Jugoslaviji bio sredinom 70-ih godina. U tu posetu šef SAD je, međutim, došao s dvojnicima, a sagovornik Kurira priča kako je to otkriveno.

Ovekovečio državnike

- Na dočeku na aerodromu tepih nije bio dobro postavljen, pa kad je Ford izašao iz aviona i krenuo u susret Titu, koji ga je čekao s Jovankom, nogom je zakačio na neravninu i pao koliko je dug. Nikad se tako nešto nije dogodilo. Kad je pao, nastao je metež, mnogo ljudi je dotrčalo do njega. Fotografisao sam to, ali kad sam kasnije razvio snimak, imao sam šta i da vidim - četiri Forda. Tačnije, Ford i još trojica isti kao on. Imao je dvojnike! Ista visina, isti lik, sve isto, tako da i ne znaš koji je Ford pravi - priča Mladenović i naglašava da Tito nikad nije imao dublere.Mija nam, takođe, otkriva da su svi Titovi razgovori s važnim zvaničnicima snimani magnetofonom. Posebno je, međutim, zanimljivo to što su svi snimci završavali na jednom mestu - kod Jovanke Broz.Dokumenta nestala- Postojao je jedan Mita iz Titovog kabineta zadužen za snimanje razgovora. Sve se snimalo i svaki snimak se nosio Jovanki. To je tako uvek bilo - kaže Mladenović i zaključuje da je Jovanka mnogo znala i u mnogo toga se razumela.- Znam da joj je Tito onog dana kad su se venčali, nedaleko od Iloka, predao čelični ormarić u kojem su bila njegova najpoverljivija dokumenta. Sve je to bilo kod nje - ističe sagovornik Kurira.Nepoznato je šta se dogodilo s tim dokumentima i gde su oni završili nakon Brozove smrti.

NIKAD VIĐENE Ove fotke je Tito najviše voleoMARŠAL: BOGA MU, TI SI MENE PREVAZIŠAOOd svih fotografija koje je Mija napravio Tito je najviše voleo onu na kojoj u belom odelu pozira na Brionima za rođendan 1978. godine, dok je Jovanki posebno draga bila fotografija sa suprugom, nastala prilikom ispraćaja tadašnjeg predsednika Sirije. Inače, Mladenović kao jednu od najdražih situacija s Titom izdvaja njegov rođendan 25. maja 1979. godine.- Za taj rođendan sam mu kao poklon lično uručio foto-album s fotografijama koje sam napravio. Poklon mu se dopao, a nakon što je prelistao album, on mi je, budući da se i sam bavio fotografisanjem, rekao: „Oho, boga mu, ti si mene prevazišao“ - priseća se on. Prema rečima Brozovog saradnika, Maršal je imao posebno određeno vreme kad je pozirao pred foto-aparatom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track