APSURDNO: Kako mladi da dođu do posla - NIKAKO!
Foto: Shutterstock

Kako žive, u šta veruju, čemu se nadaju

APSURDNO: Kako mladi da dođu do posla - NIKAKO!

Društvo -

Omladina od 15 do 29 godina ne podnosi političare, ali se učlanjuje u partije da bi se okoristila, pokazalo je istraživanje koje je finansirala organizacija "Fridrih Ebert"

Šanse da nađeš posao u Srbiji su male. Povlače se veze, on poznaje ovog, ovaj poznaje onog. Jako je malo onih koji su se zaposlili po stručnosti ili znanju. A i oni koji su izričito stručni, koji se već na fakultetu dokažu, njih odmah razgrabe po inostranstvu. Ili ih uzmu inostrane firme, tako da oni imaju zagarantovane poslove.Ovako glasi odgovor mladića (24) u istraživanju koje je među mladima od 15 do 29 godina sprovela „SeCons grupa za razvojnu inicijativu“, pod pokroviteljstvom fondacije „Fridrih Ebart“ i „Šel studija mladih“. Rezultati istraživanja „Mladi u Srbiji 2015“, pod parolom „Kako žive, u šta veruju i čemu se nadaju mladi u Srbiji“.Veza u stranciPa, čemu se nadaju mladi u Srbiji? U najkraćem, najviše njih želi da se uvali u neku stranku, ali ne zbog toga što ih zanima politika kao takva, već da bi lakše došli do posla. Misle da je tako najlakše.Jedna devojka u anketi je, na primer, objasnila da je postala član partije jer poznaje nekog ko je do posla došao upravo zahvaljujući tome, pa se i ona nada da će joj se posrećiti.Ali, bez obzira na to što mladi misle da će do posla lakše doći preko stranke, autori istraživanja Smiljka Tomanović i Dragan Stanojević ističu da kod mladih postoji neka vrsta distance i otpora prema politici, što dovodi do nepoverenja u političke institucije. Dakle, veruju da mogu da dođu do posla preko stranke, ali ne veruju političarima!In i autIstraživači su obuhvatili 1.186 mladih od 15 do 29 godina. U jednoj od anketa šta je in, a šta aut za mlade generacije (na šta se lože, a šta ih smara) ispalo je da im je najbitnija karijera. Na drugom mestu im je dobar izgled (što podrazumeva zdrav život), potom nezavisnost (finansijska i svaka druga), zatim fakultetska diploma, a na petom mestu im je porodični i bračni život.Ove godine se beleži manji broj mladih koji žele da napuste zemlju, već se nadaju da će se ulaskom Srbije u Evropsku uniju ovde ipak nešto promeniti.

NasledstvoNIŠTA BEZ RODITELJAŽivotne šanse mladih u velikoj meri zavise od položaja roditelja, što znači da materijalni položaj, obrazovanje i kontakti roditelja određuju dalje mogućnosti i put do posla, ali isto tako su bitni i za sticanje obrazovanja mladih. Osobe čiji roditelji imaju osnovno obrazovanje imaju četiri puta manju šansu da završe srednju školu u odnosu na osobu čiji roditelji imaju srednje obrazovanje, podaci su sprovedenog istraživanja.

IDOLI Otvorena izložba „Istina o mladima“UZORI SU IM NOVAK, TESLA, VUČIĆ, CECA, KARLEUŠA...Zašto su današnji uzori mladih Novak Đoković, Nikola Tesla, Aleksandar Vučić, Stiv Džobs, Ceca Ražnatović, Jelena Karleuša i kako ih vide mladi umetnici, otkriva izložba „Istina o mladima“.Deset mladih umetnika predstavilo je svoja autorska dela inspirisana listom 10 najvećih uzora mladih u Srbiji na izložbi otvorenoj juče pred velikim brojem posetilaca u UK Parobrod i trajaće do 30. maja.Lista top 10 najvećih uzora nastala je na osnovu istraživanja „Meken trut sentrala“ o mladima u Srbiji, njihovim stavovima, navikama i strahovima.- Mladost je večna inspiracija. To je činjenica. Takođe je činjenica i da često mislimo da znamo sve o mladima, a zapravo znamo malo toga. Zato smo „tumačenje mladosti“ prepustili umetnicima koji i sami pripadaju generaciji koja je obuhvaćena studijom „Istina o mladima“. Deset umetnika dalo je svoje intimno viđenje deset uzora svoje generacije. Na nama je da ih poslušamo - kaže Jana Savić Rastovac, kreativna direktorka agencije „Meken Beograd“.Kako su to sami naveli u istraživanju, mladi su za uzore birali one koji su do uspeha došli sopstvenim radom, doslednošću i upornošću, one koji poseduju dozu autoritativnosti i sklonosti da žive život po sopstvenim pravilima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track