Bliski saradnici odriču se Beka

Tajkunska privatizacija Srbije

Bliski saradnici odriču se Beka

Društvo -
Bivši direktori Agencije za privatizaciju i Fonda za razvoj Miodrag Đorđević i Olivera Božić radili u firmama tajkuna, a sad negiraju da su radili za njega

BEOGRAD - Tone brod!Policija je predala slučaj Luke Beograd tužilaštvu, koje bi uskoro trebalo da donese odluku o hapšenju odgovornih, saznaje Kurir. Privatizaciju ovog preduzeća i privatizacije „Novosti”, „C marketa” i „Knjaz Miloša” povezuje „kralj privatizacije” Milan Beko.

U slučaju Luke Beograd nadležni bi trebalo da utvrde kako su za samo 50 miliona evra kupci dobili preko 200 hektara zemljišta vrednog više od milijardu evra. Dok nadležni ne ustanove istinu, državni činovnici koji su povezivani s njim, odnosno s njegovim firmama, negiraju da su radili za njega.

Najpoznatiji državni službenici koje je zaposlio Beko su bivši radnici Agencije za privatizaciju Goran Mrđa i Vuk Delibašić. S Bekom su povezivani i Miodrag Đorđević, bivši direktor Agencije, i Olivera Božić, bivša direktorka Fonda za razvoj, koji odobrava državne kredite.

Miodrag Đorđević je bio direktor Agencije od 2004. do 2006, kad su privatizovani Luka Beograd, „Knjaz Miloš” i „Novosti”, a pošto su „Novosti” preuzeli Beko i Mišković, postao je izvršni direktor.

- U „Novostima” sam bio od aprila 2007. do kraja 2008 kao predstavnik VAC, a ne Beka. Zbog njega sam i otišao - kaže Đorđević.

Dugogodišnja direktorka Fonda za razvoj 2011. postala je direktorka Luke Beograd, ali je sa ove pozicije otišla decembra 2011:

- Nikad Bekova firma ni Luka nisu dobili kredit. Izabrala sam baš Luku jer joj Fond nikad nije dao zajam.

Mrđa: Nije bilo mućki

Goran Mrđa je bio direktor u Agenciji za privatizaciju za vreme prodaje „Knjaza” i Luke, a zatim je bio u upravi „Novosti” kao Bekov predstavnik, pa direktor „Rose aset menadžmenta”, Bekove i Kostićeve firme. Sad je direktor i član UO Luke Beograd i zastupnik predstavništva holandske „Laderne internešenel”, Bekove firme.

- Sve odluke u Agenciji donose se u skladu s propisanom procedurom, koja onemogućava ostvarivanje pojedinačnih interesa - jedino je što je odgovorio Mrđa na pitanje o povezanosti s Bekom.

Subotić: Beko naložio formiranje Agencije

Stanko Subotić je u ispovesti o poznanstvu s Bekom naveo da mu je on 2003. saopštio da za njega „rade” skoro svi iz Agencije za privatizaciju, a posebno je apostrofirao Delibašića. Sledeće godine, kako kaže Subotić, Beko mu je rekao da je Agencija formirana na osnovu njegovih zahteva. Na mestu direktora bio je Miodrag Đorđević, bivši službenik DB, a ključna osoba Agencije Goran Mrđa, koga je Beko postavio na mesto izvršnog direktora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track