EPS UZVRAĆA UDARAC DUŽNICIMA: 60 specijalnih montera u akciji širom Srbije
Foto: Shutterstock

Dugovi domačinstava i privrede veći od 20 milijardi dinara

EPS UZVRAĆA UDARAC DUŽNICIMA: 60 specijalnih montera u akciji širom Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Dugovi za struju domaćinstava i privrede ponovo premašuju 20 milijardi dinara. Najbolja naplata je u Vojvodini, ali se povećava kašnjenje plaćanja u jugoistočnoj Srbiji. EPS je prošle godine otkrio više od 12 miliona evra nelegalne potrošnje. U krađi struje prednjače imućniji građani.

Kraj meseca, već ustaljene gužve na šalterima elektrodistribucija, neki su došli posle opomene, a mnogi žele da iskoriste popust koji važi za uplate do 28. u mesecu.Iz EPS-a poručuju da već šalju upozorenja pred isključenje za neplaćene martovske račune. U toku je obustava struje onima koji dug nisu platili ni 30 dana posle dobijanja prethodne opomene.

"Za sve kupce koji ni posle obustave isporuke ne izmire obaveze preduzimaju se mere prinudne naplate preko izvršitelja. 'EPS Snabdevanje' je u prethodnom periodu izvršiteljima predao 298.086 predmeta za naplatu 3,9 milijardi dinara duga", navode iz EPS-a.

Zabrinjava i to što su među dve trećine uhvaćenih u krađi struje najčešće vlasnici pekara, mesara, restorana i kafića. Često i poznate ličnosti.

EPS je pored redovnih, formirao i specijalne timove – oko 60 monterskih ekipa u stalnoj je akciji širom zemlje.

"Organizovane ekipe, niko ne zna kada dolaze, kuda dolaze, nema dojave. Tako da to daje izvanredne rezultate. Nabavljeni su specijalni uređaji kojima se vrlo brzo detektuje neovlašćena potrošnja i posebni softveri koji omogućavaju analizu i praćenje potrošnje električne energije", objašnjava Sandra Alagić iz "EPS Distribucije".

Zbog krađe struje EPS je prošle godine podneo 11.500 krivičnih prijava.

U zemljama Evropske unije za to delo kazne su sve oštrije.

U Austriji, na primer, zbog krađe struje vlasnik pekare može biti osuđen na tri godine zatvora, ali i 15 godina zabrane da se bavi tom delatnošću.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja