PLAĆENI DA BI SPREČILI PROTEST: Radnici Železnica optužuju sindikalce za dogovor  sa direktorima
Foto: Fonet

Sumnja

PLAĆENI DA BI SPREČILI PROTEST: Radnici Železnica optužuju sindikalce za dogovor sa direktorima

Društvo -

Radnici Železnica Srbije tvrde da su vođama sindikata u preduzeću drastično uvećane plate kako bi sprečili najavljeni bunt zbog 2.700 otkaza koji se spremaju.

Devetorici sindikalnih lidera „Železnica“ aprilska plata je znatno uvećana jer su uz nju retroaktivno primili dodatak na funkciju za četiri meseca, od januara do aprila, iako je ova naknada suprotna kolektivnom ugovoru.

Ovu povoljnost dobili su na osnovu dogovora sa direktorima, koji je potpisan 5. maja, a visina stimulacije kreće se od 3.800 do 22.750 dinara po mesecu. Vaskrsnuće ove mere, koja je ukinuta prošle godine, baš u vreme kada se spremaju otkazi za 2.700 zelezničara, koji bi po socijalnom programu trebalo da dobiju od 150 do 180 evra po godini staža, kod radnika je izazvalo sumnju da je rukovodstvo kupilo njihove predstavnike da bi zaustavili najavljene štrajkove, navodi Blic.

A kako tvrdi izvor iz „Železnica“, radnike je posebno razbesneo socijalni program koji nije ispoštovao stav Vlade Srbije da otpremnina za tehnološki višak iznosi 200 evra po godini staža.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

- Ovo je sramota, većina radnika će dobiti od 150 do 180 evra po godini staža. Za razliku od njih, rukovodioci koji se budu odlučili da odu zbog visokih plata dobiće i 400 evra po godini staža. U „Železnicama“ je zbog toga atmosfera usijana. Direktori traže način da se zaustavi bunt i zato su nezakonito uveli stimulacije za sindikalce - kaže naš sagovornik.

On dodaje da se mislilo da ovo neće procuriti u javnost, jer je sve rađeno u tajnosti.

- Ovaj sramni dogovor potpisali su predsednici Sindikata železničara, Savez Sindikata železničara, Sindikat izvršnih službi, a ispred direktora svoj potpis je stavio Dušan Garibović. Da je ovo protivzakonita mera upozorio je i Radovan Glibetić, direktor Sektora finansija, koji je uputio urgenciju direktorima i zatražio hitan sastanak, da mu daju pravni osnov za ovu nadoknadu - kaže naš sagovornik.

Sindikalci ne negiraju da su dobili retroaktivno stimulacije, ali tvrde da to nije nikakvo potkupljivanje za ćutnju.

- Ovo nije urađeno da bismo aminovali socijalni program, već zato što su nam stimulacije nepravedno ukinute prošle godine. One ne postoje više u kolektivnom ugovoru, ali mi smatramo da ne može uspešno da se obavlja sindikalna funkcija bez njih, jer je to velika obaveza. Sindikalci su i u radnim grupama u vezi socijalnog programa i mi ne ćutimo već ćemo se u utorak boriti da otpremnine većine železničara budu veće od 150 ili 180 evra - kaže Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara.

Foto: Stevan Jokić
Foto: Stevan Jokić

Za razliku od njega, Saša Tomić iz Sindikata izvršnih službi ima drugačije viđenje:

- Mi jesmo novim kolektivnim ugovorom izgubili nadoknadu za sindikalni rad, ali ja ne razumem po kom smo pravnom osnovu dobili ovaj novac sada. Ne bih rekao da je ovo podmićivanje, međutim, ako socijalni program ne bude povoljan za radnike, oni mogu da posumnjaju u to.

Direktor: Slučajno što je baš sada

Vršilac dužnosti direktora Infrastrukture „Železnica“ Dušan Garibović, koji je potpisnik dogovora sa sindikalcima, kaže:

- Sindikati u radnim grupama pokušavaju da se izbore za najbolji socijalni program. To ne zavisi samo od njih već i od predstavnika Vlade. Visina nadoknade isplaćena je u zavisnosti od plata, jer se po tom obrascu isplaćivala i prošle godine. Niko nije potkupio sindikate jer je taj problem ok o njihovih zarada prisutan već duže vreme, a slučajnost je da je sada prevaziđen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track