Najnovije vesti

KAZNE ZA DIREKTORE I DEŽURNE PROFESORE SUMNJIVIH ŠKOLA: Evo kako se lažiraju testovi male mature
Foto: Beta

Ministarstvo prosvete formira posebnu komisiju

KAZNE ZA DIREKTORE I DEŽURNE PROFESORE SUMNJIVIH ŠKOLA: Evo kako se lažiraju testovi male mature

Društvo
00:00h

BEOGRAD - Skoro svaka deseta osnovna škola u Srbiji je pod sumnjom da lažira rezultate završnih ispita za osmake, zbog čega Ministarstvo prosvete formira posebnu komisiju koja će kontrolisati regularnost ispitnog procesa.

Ako se ponovo posumnja u neregularnosti, sankcije će snositi direktori škola i profesori koji dežuraju na ispitu i pregledaju testove, rekla je pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković, koja je na čelu Republičke upisne komisije.

Na ispitima dežuraju profesori srednjih škola. Testove ocenjuju mešovite komisije u kojima su, uz profesore srednjih škola, i nastavnici drugih osnovnih škola, kako ih ne bi pregladali nastavnici koji su im predavali.

Kako se to radi?

Uprkos tome, neki testovi pregledani su po više puta, stalno su pronalažene “greške” u ocenjivanju, pa su pojedini učenici na kraju dobijali i do 10 bodova više u odnosu na prvo ocenjivanje.

Foto: Beta
Foto: Beta

Nastavnici su se pravdali da nisu na vreme uočili greške u ocenjivanju pa su morali da revidiraju testove. Svako od njih garantuje potpisom za svaku intervenciju na testu. Mi ne možemo da utvrdimo da li je zaista u pitanju propust ili je neko od ocenjivača sam ispravljao test, kazala je Markovićeva.

Prijateljske veze, ali i novac

Na pitanje u čemu je nečiji interes da lažira rezultate testova učenika kojima ne predaje, ona odgovara da može samo da nagađa da li su u pitanju prijateljske, rodbinske ili neke druge veze ili novac. Ističe, ipak, da je reč o pojedincima i da velika većina nastavnika savesno obavlja svoj posao.

Analize koje radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, prema saznanjima “Blica” pokazuju da se u gotovo 100, od oko 1.200 osnovnih škola u Srbiji, može posumnjati u regularnost završnih ispita.

(Fonet/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...