Drobnjak: Autoput Beograd-Niš uskoro pod kamerama
Foto: Zorana Jevtić

Drobnjak: Autoput Beograd-Niš uskoro pod kamerama

Društvo -

BEOGRAD - Autoput Beograd - Niš uskoro će biti pokriven kamerama kako bi se povećala bezbednost saobraćaja, izjavio je v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak dodajući da je u prva četiri meseca ove godine na autoputevima povećan broj vozila za 11 odsto.

“Planiramo ako ne stignemo ove godine onda sigurno iduće godine ceo autoput od Beograda do Niša da pokrijemo kamerama”, kazao je Drobnjak novinarima na drugom Srpskom kongresu putara.

On je rekao da će te kamere naročito biti korisne u letnjem periodu kada je povećan intenzitet saobraćaja, ali i zimi pošto će moći bolje da se prati stanje na autoputu.“Svake godine imamo povećanje saobraćaja, jer je Srbija na takvom geografskom položaju i povezuje jugoistočnu sa severozapadnom Evropom.

Prošle godine smo imali oko 2,5 milona vozila više na autoputu nego u 2014. godini”, naglasio je Drobnjak.On je istakao da tranzitni saobraćaj ne ide preko Bugarske, Rumunije i Mađarske već preko Srbije.Kako kaže, Putevi Srbije upravljaju na oko 15.000 km puteva i na oko 3.000 mostova i 80 tunela.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Od 200 miliona evra godišnje u budžetu Puteva Srbije na održavanje puteva ode oo 100 miliona evra, što je nedovoljno, naveo je Drobanjak.On kaže da se preostali novac troši na izgradnju puteva, rekonstrukciju mostova i tunela, saniranje klizišta, kao i projektovanje, eksproprijaciju zemljišta i drugo.

Kada je reč o lokalnim putevima, Drobnjak ističe da lokalne samouprave nisu u stanju da ih održavaju, jer nemaju dovoljno novca niti stručnosti, kao i da bi trebalo da se o tome brinu Putevi Srbije.

“Putevi Srbije imaju ideju i razgovaramo sa ministarstvom da se sredstva koje dobijaju lokalne samourpave prebace Putevima Srbije”, rekao je Drobnjak dodajući da bi to javno preduzeće moglo da napravi dugoročni program za njihovo održavanje i dovede ih u solidno stanje.On navodi da opštine imaju velike probleme, a pojedine imaju u nadležnosti 300 ili 400 km puteva.“Mi možemo to malo kvalitetnije da uradimo i da lokalni putevi traju po 20 ili 30 godina, jer tu nema jakog saobraćaja”, kazao je Drobnjak.

On je kazao da će naplatna stanica Preševo na novom autoputu vrlo brzo biti otvorena.“Od Ministarštva finansija tražimo da nam odobri da zaposlimo 57 ljudi i to će za par dana biti gotovo. Takođe, trebalo bi do kraja godine da imamo i pet naplatnih stanica na severu i čeona kod Subotice”, kazao je Drobnjak.On ističe da dve naplatne rampe - Takovo i Preljina moraju da budu gotove na Koridoru 11 do 15. ili 20. avgusta, jer se autoput Ljig - Preljina otvara za saobraćaj 25. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track