BAHATOST U PROSVETI: Za tri dana zarade i po hiljadu evra!
Foto: Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović

Evo kako Srđan Verbić troši milione

BAHATOST U PROSVETI: Za tri dana zarade i po hiljadu evra!

Društvo -

Ministarstvo prosvete angažuje informatičke koordinatore koji će za unošenje podataka iz škola zaraditi 120.000 dinara, dok nastavnici ostaju praznih ruku

Kod ministra prosvete Srđana Verbića možete zaraditi i do hiljadu evra za tri dana sedenja ispred kompjutera i unošenja podataka sa završnih ispita koje vam šalju nastavnici osnovnih škola!Naime, Ministarstvo prosvete će u svim okruzima širom Srbije angažovati informatičke koordinatore koji će u kompjutersku bazu unositi podatke koje iz škola dobiju nakon završnog ispita. U Verbićevom kabinetu, međutim, kriju koliko će koordinatora da angažuju i koliko će novca oni dobiti. Imajući u vidu podatke iz 2014, koji su dostupni javnosti, angažovaće se oko 36 koordinatora, a njihova zarada će se za tri dana rada kretati od 40.000 do 120.000 dinara, u zavisnosti od školske uprave.Razbacivanje novcaOvakvo trošenje novca je nenamensko i nedopustivo, upozoravaju u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).Milan Jevtić iz USPRS kaže da su prosvetari nezadovoljni što novca ima za pomenute koordinatore, ali ne i za nastavnike angažovane tokom ispita.- Iz podele su sasvim isključeni nastavnici koji dežuraju na ispitu, supervizori, baš kao i nastavnici u osnovnim školama koji unose podatke i šalju ih dobro plaćenim koordinatorima. Za nastavnike nisu predviđena nikakva sredstva, oni su dužni da ovaj posao rade o svom ruhu i kruhu i da istrpe sankcije ukoliko se dogodi neki propust - navodi Jevtić.Misterija javne nabavkeMeđutim, tu nije kraj bahatom trošenju novca u Ministarstvu prosvete jer je ovih dana netransparentno dodeljen i višemilionski posao tehničkih usluga za sprovođenje završnog ispita.- Tu javnu nabavku ministarstvo je realizovalo bez javnog poziva, a posao vredan šest miliona dinara ili 50.000 evra dobila je kompanija „Evolušen onlajn“. Možda ćemo biti bezobrazni ukoliko postavimo pitanje da li je javna nabavka realizovana bez javnog poziva samo zbog toga što nijedna druga firma nema takav program.

MinistarstvoBEZ KOMENTARAU Ministarstvu prosvete juče nisu odgovarali na pitanja povodom trošenja novca za organizovanje završnog ispita. Tako su bez odgovora ostala pitanja Kurira koliko će informatičkih koordinatora biti angažovano i koliko će novca oni dobiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track