PODELI ŽIVOT, DAJ KRV: Danas se obeležava Svetski dan davalaca krvi
Foto: Shutter

Podizanje nivoa svesti građana

PODELI ŽIVOT, DAJ KRV: Danas se obeležava Svetski dan davalaca krvi

Društvo -

Svetski dan davalaca krvi, 14. jun, biće obeležen danas pod sloganom "Podeli život, daj krv - Sve nas povezuje krv".

Uz podršku Ministarstva zdravlja, Institut za transfuziju krvi, Zavod za transfuziju Niš i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, kao i sve lokalne sluzbe z atransfuziju krvi, u saradnji sa Crvenim krstom, Srbije, obeležiće taj dan prikladnim akcijama davanja krvi, a centralna manifestacija održaće se kod Doma Narodne skupštine, pored transfuziomobila, gde će građani moći da daju krv.

Taj dan, kako je saopšteno iz Instituta za transfuziju krvi, biće posvećen podizanju nivoa svesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi i potrebi da se obezbedi kontinuirano snabdevanje zdravstvenih ustanova neophodnim količinama bezbedne krvi.

Svetski dan davalaca krvi obeležiće se i širom sveta, pokrovitelj manifestacije je Svetska zdravstvena organizacija, a domaćin je Holandija, sa centralnim događajem u Amsterdamu.

Transfuzijom krvi se svake godine spasavaju milioni života, poboljšava kvalitet života i produžava životni vek pacijentima koji boluju od najtežih oboljenja.

Transfuzija krvi je neophodna podrška složenim medicinskim i hirurškim procedurama, a od vitalnog značaja je u zbrinjavanja trauma, akušerstvu i perinatalnoj nezi.

Ciljevi globalne kampanje su izražavanje zahvalnosti davaocma krvi, promovisanje dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi i podsticanje resornih ministarstva da daju podršku realizaciji postavljenih ciljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track