Prepolovljen broj zahteva za azil iz Srbije u aprilu

Srbi neće u Nemačku

Prepolovljen broj zahteva za azil iz Srbije u aprilu

Društvo -
U aprilu je 148 državljana Srbije zatražilo azil u Nemačkoj, u martu ih je bilo 308, a u februaru 399

BERLIN - Broj građana Srbije koji su prošlog meseca podneli zahtev za dobijanje političkog azila u Nemačkoj više je nego prepolovljen.

Kako je saopštilo Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova u Berlinu, u aprilu je 148 državljana Srbije zatražilo azil u Nemačkoj, u martu ih je bilo 308, u februaru 399. Ukupno je prošlog meseca u Nemačkoj podnet 3.181 zahtev za azil.

To je smanjenje od skoro 12 odsto u odnosu na mart, ali porast od 7,5 procenata u odnosu na april 2011. Srbija se tako prošlog meseca našla na šestom mestu liste zemalja iz koje je pristiglo najviše azilanata.

Ukupno je od početka ove godine 1.562 građana Srbije zatražilo u Nemačkoj politički azil. Više je od januara do aprila bilo samo zahteva Avganistanaca (2.404) i Iračana (1.701).

U tom periodu je 187 ljudi i dobilo politički azil u Nemačkoj, dok su nadležne institucije odlučile da 2.745 stranaca može da dobije izbeglički status.

U oko 1.800 slučajeva odlučeno je da podnosiocima zahteva za azil bude odobrena zaštita od proterivanja, ali ni u jednoj od ovih grupa nije bilo državljana Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track