Smanjeni incidenti na železnici za 13,8 odsto

Smanjeni incidenti na železnici za 13,8 odsto

Društvo -
Najčešći uzroci udesa, u 51 odsto slučajeva, bili su vezani za ljudski faktor zbog nepažnje zaposlenih, putnika i drugih osoba

BEOGRAD - Saobraćajni incidenti na srpskim prugama smanjeni su u 2011. za 13,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.Tome je dosta doprinela sanacija i modernizacija putnih prelaza, jer je njihovim osiguravanjem povećana bezbednost svih učesnika u železničkom i drumskom saobraćaju, kažu u Železnicama Srbije.Od 495 vanrednih događaja u 2011. godini, 6,6 procenata se odnosilo na udese, 66,3 odsto na nezgode, a 27,1 odsto su bili udesi i nezgode na putnim prelazima i pored njih.

Najčešći uzroci ovih događaja, u 51 odsto slučajeva, bili su vezani za ljudski faktor zbog nepažnje zaposlenih, putnika i drugih osoba. Tehnički faktor je bio uzrok u 45 odsto slučajeva, dok su klizišta i poplave prouzrokovale četiri procenta vanrednih događaja.

Kao posledica ljudskog faktora nastala su 252 vanredna događaja, a najveći broj njih - 69 odsto dogodio se usled nepažnje putnika i drugih. U vanrednim događajima prošle godine stradalo je 39 osoba, među kojima i jedan železničar. Na putnim prelazima usmrćeno je devet, a van njih 29 osoba, što je u odnosu na na 2010. manje za 38 odsto.

I kada je reč o povređenima broj je smanjen za 16 procenata i od povređene 64 osobe 11 je bilo putnika.Kao posledica vanrednih događaja došlo je do prekida saobraćaja u trajanju od 1.193 časa, a materijalna šteta je oko 98,2 miliona dinara.Do smrtnih ishoda i povreda je najčešće dolazilo, prenosi list "Pruga", usled lične nepažnje putnika i drugih lica prilikom iskakanja iz voza u pokretu, neopreznog i nedozvoljenog kretanja na železničkom području i zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa na putnim prelazima.Radi očuvanja bezbednosti prošle godine su na velikom broju deonica uvedene lagane vožnje, koje su zbog dužine trajanja prešle u organičene brzine i unete su u red vožnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track