POSTAVLJEN SPOMENIK KNEZU LAZARU U KOSOVSKOJ MITROVICI: Albanci prete rušenjem, Srbi na nogama!
Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Neizvesna bezbednosna situacija

POSTAVLJEN SPOMENIK KNEZU LAZARU U KOSOVSKOJ MITROVICI: Albanci prete rušenjem, Srbi na nogama!

Društvo -

Spomenik knezu Lazaru danas bi trebalo da bude otkriven u centru severne Kosovske Mitrovice, od direktora kancelarije za KiM Marka Đurića, a prilikom postavljanja statue na postament, što je urađeno pre dva dana, okupilo se nekoliko hiljada građana koji su burno pozdravili „povratak kneza Lazara na Kosovo“.

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti šta se dogodilo sa spomenikom posvećenom srpskom srednjovekovnom vladaru u Gnjilanu, koga su albanski ekstremisti srušili bagerom, a prema rečima Milovana Drecuna, predsednika skupštinskog odbora za KiM, kakva će sudbina biti ovog spomenika, ostaje da se vidi.

"To zavisi s jedne strane od posvećenosti albanske zajednice i njihove želje za multietničkim Kosovom, kao i od međunarodnog prisustva. Ukoliko bude postojala politička volja, ovaj spomenik knezu Lazaru neće biti ugrožen. Sada, kada se gleda generalna situacija na KiM, s bezbednosne strane je na stabilnom nivou, jer uprkos brojnim pojedinačnim ugrožavanjem Srba i njihove imovine, nema opasnosti od neke velike nasilne akcije Albanaca s kojom bi se dovršilo etničko čišćenje. Nažalost, Srbi i dalje nemaju slobodu kretanja i zdravo okruženje, pa su i dalje građani drugog reda", rekao je Drecun.

Interesantno, prištinski list „Zeri“ je juče najavio da žitelji južnog dela Kosovske Mitrovice planiraju velike proteste kako bi sprečili izgradnju naselja Sunčana dolina, u opštini Zvečan, pa bi u eventualnim neredima mogao da nastrada i spomenik posvećen knezu Lazaru u severnom delu ovog podeljenog grada.

(Alo)

(Foto: Tanjug/Dejan Simićević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track