ALARMANTNO: Živimo pet godina kraće nego građani Evropske unije
Foto: Shutterstock

Objavljena studija poznatog londonskog magazina Ekonomist

ALARMANTNO: Živimo pet godina kraće nego građani Evropske unije

Društvo -

Smrtnost od kancera za 50 odsto veća nego u Evropi iako Srbija za zdravstvo izdvaja više novca nego zemlje regiona

Očekivani životni vek u Srbiji je, uprkos ogromnim izdvajanjima za zdravstvo, za pet godina kraći nego u zemljama EU, dok je smrtnost od karcinoma za čak 50 odsto veća nego u Evropi, pokazala je studija londonskog magazina Ekonomist.Srbija za sistem zdravstvene zaštite izdvaja više od 10 odsto BDP, odnosno više nego što to čine BiH, Slovenija, Bugarska, Hrvatska... Poražavajuće je da su rezultati ulaganja u zdravstvo malo vidljivi i da se Srbija, u odnosu na region, po stepenu kvaliteta zdravstvene zaštite i dostupnosti terapije nalazi na samom začelju lestvice.

- Razlozi za to su visok stepen korupcije i neformalno plaćanje za zdravstvene usluge. Pacijenti usluge plaćaju iz svog džepa, što je 37 procenata od ukupne potrošnje za zdravstvo - upozorio je Martin Kering, stručnjak magazina Ekonomist. Kao posebno problematičnu istakao je i činjenicu da Srbija za pet godina nije uvela nijedan inovativni lek na pozitivnu listu.

- Svetska banka je u 2014. odobrila 40 miliona dolara kredita kako bi se kvalitet zdravstvenog sistema u Srbiji popravio, ali rezultati pokazuju da taj novac nije kvalitetno iskorišćen - naglasio je Kering.

Gorjana Ajzinberg iz Udruženja pacijenata s retkim tumorima smatra da su mnogi pacijenti prepušteni sami sebi.- Pacijenti su prinuđeni da se leče zastarelim terapijama, koje im neće doneti izlečenje ili bolji kvalitet života - poručila je Ajzinbergova.Doktor Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, ističe da mnogo novca izdvajamo za zdravstveni sistem, ali da se veoma malo izdvaja za same pacijente.- Da bi se poboljšao zdravstveni sistem, prvo se mora uraditi reforma zdravstvenog osiguranja, kako bi se videlo koliko novca ima i šta pacijenti dobijaju za sredstva koja izdvajaju za osiguranje - zaključuje Savić.R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track