APEL SRPSKIH KAMIONDŽIJA IZ TURSKE: Pucaju i ubijaju, pomagajte, ponestaje nam hrane i vode!
Foto: Facebook

Zarobljeni

APEL SRPSKIH KAMIONDŽIJA IZ TURSKE: Pucaju i ubijaju, pomagajte, ponestaje nam hrane i vode!

Društvo -

Policija je blokirala put ka Istanbulu, gde treba da istovarimo robu. Mi smo u Tekirdagu, spavamo u kamionima, ostajemo bez novca i svega drugog, priča Darko Mladenović

Zbog blokade puteva već danima smo zarobljeni u turskom gradu Tekirdagu, 135 kilometara od Istanbula. Spavamo u kamionima, ponestaje nam hrane i vode... Plašimo se! Najviše zbog toga što ne znamo šta se dešava. Jedino što želimo je da stignemo u Srbiju i zagrlimo svoje najbliže.Ovo za Kurir priča Darko Mladenović, jedan od sedmorice srpskih kamiondžija, koji se, kako kažu, nakon državnog udara u Turskoj nalaze zarobljeni u Tekirdagu, gradu na severozapadu ove zemlje. Dok je osmi sa sinom zatočen kod Ankare.Osim njega, u Turskoj su zarobljeni i vozači Ivan Stanojević, Sadmin Tatlaman, Kristijan Porucki, Aleksandar Momčilović, Goran Kitić, Karolj Tot i Samaš Nemet.- Policija je blokirala put ka Istanbulu, gde treba da istovarimo robu. Ne znamo šta da radimo. Samo sedimo i čekamo u ovoj nigdini, a ne znamo ni šta čekamo. Hrane nam ponestaje, a u prodavnicama, koje su u blizini, preko noći su podigli cene goriva, cigareta i namirnica - objašnjava Mladenović, koji je u Tursku ušao 4. jula, ali je 10 dana čekao da od carine dobije dozvolu za istovar. Dozvolu je dobio tek u petak, kad se u Turskoj i dogodio pokušaj državnog prevrata, u kojem je stradalo više od 260 ljudi.- Imao sam sreću u nesreći. Na neki čudan način bog me pogledao. Dozvola koju sam dobio bila je neispravna, pa sam samo otišao do Istanbula i vratio se u Tekirdag. Da sam ostao da istovarim robu, našao bih se u središtu krvavog sukoba i ko zna šta bi se desilo - dodaje Mladenović.On je za teroristički napad, kao i ostali špediteri saznao preko interneta.- A onda smo čuli pucnjavu, rafale, detonacije... Baš pre nekoliko časova čuli smo kratke rafale vrlo blizu mesta gde se nalazimo, proneo se glas da je Erdoganova vojska ubila nekog od pobunjenika. Stvarno nije lako, pod stresom smo, ne znamo šta da mislimo, šta da radimo, ni koliko će sve ovo trajati - kaže Mladenović i dodaje da su kamiondžije iz Srbije apelovale za pomoć i kod srpske ambasade, gde su ih, kako kažu, posavetovali da „nađu neko sklonište i da se ne mrdaju odatle“.

NEIZVESNOST Samaš Nemet blokiran 80 kilometara od AnkareSINA LAŽEM DA JE OVO NORMALNOZa razliku od sedmorice kamiondžija koji se nalaze u Tekirdagu, Samaš Nemet iz Banata, zajedno sa sinom Kevinom od svega osam godina, zarobljen je u mestu Golu, koje se nalazi 80 kilometara od Ankare.U ovom mestu Nemet je u petak trebalo da utovari robu i odveze je za Crnu Goru.- Međutim, utovar se ne dešava. Saobraćaj je blokiran. Niko nam ništa ne govori, ne znamo dokle ćemo ovako morati da čekamo... - kaže Memet, koji je na ovaj put poveo i svog sina kako bi video Tursku. Ovaj put, na kojem je trebalo da uživaju, njih dvojica su dugo planirali.- Ovde je mirno, ali, naravno, da se brinem za dete. Još više se za njega brine njegova majka, koja nas stalno zove - priča Memet, koga, osim supruge, u Srbiji čekaju još dvoje male dece.

Konzul Zoran MarkovićPOKUŠAVAMO DA UTVRDIMO O ČEMU JE REČKonzul Srbije u Turskoj Zoran Marković kaže da srpska ambasada radi na tome da otkrije u čemu je tačno problem i zašto kamiondžije ne mogu da nastave put.- Ne znam tačno u čemu je problem, jer su granice otvorene. Pokušavamo da stupimo u kontakt s njima i otkrijemo o čemu je zapravo reč - poručio je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track