LETOVANJE IZ PAKLA: Šta kad vas na moru potera maler?
Foto: Shutterstock

Istražujemo

LETOVANJE IZ PAKLA: Šta kad vas na moru potera maler?

Društvo -

Turisti često ne zateknu ono što su platili, pa ih umesto udobnog smeštaja sačeka ruina, a obeštećenje mogu dobiti samo ako su se prethodno obezbedili ugovorom

Neudoban dušek ili krevet s dve noge, apartman pun komaraca, starinska minijaturna kada, internet samo na recepciji vile, gubitak kofera, krađa para ili jedan klima-uređaj na dva apartmana samo su neke od „sitnica“ zbog kojih letovanje kome ste se dugo radovali može da vam presedne.Neprijatnost može da vas snađe i pre nego što otputujete ako agencija otkaže vaš aranžman i dva dana pred put vam ponudi neku alternativu. Iako to možete glatko da odbijete i zatražite ceo iznos uplaćenog novca nazad, pitanje je da li ćete za iste pare naći drugi povoljan aranžman, a odmor ste već uzeli.Ako se desi da vam agencija ponudi alternativni smeštaj iste ili više kategorije u odnosu na onaj koji ste uplatili, na to ne morate pristati dok ste u zemlji. Međutim, ako se to desi kad stignete na destinaciju, tada nećete imati izbora.Milan Lainović, potpredsednik UO Jute, ističe da je osnovna stvar da se putnik, kad dođe na destinaciju, obrati predstavniku agencije i proba na licu mesta da reši probleme koji postoje.- Pre nego što krene na put svako treba dobro da pročita šta piše u ugovoru koji potpisuje. Ako nije dobio to što je potpisao, kad se vrati kući, treba da napiše dopis Juti, čije će Arbitražno veće da odluči da li je oštećen. Ako je agencija napravila propust, pozivaju se putnik i agencija i direktno se dogovaraju o visini obeštećenja - objašnjava Lainović i dodaje da u slučaju da putnik ode u inspekciju, ona može da kazni agenciju, ali putnik neće dobiti novac jer će to otići na parnični sud i dugo će čekati.

PREVARE NA ODMORUŠupa umesto pet zvezdicaIako ste na slici videli prelepu sobu s raskošnom posteljinom i uglačanim kupatilima, dešava se da vas u vili sačeka potpuna ruina. Krevetu se klima noga, ima neudoban dušek, buđavo kupatilo, nema komarnik, u kuhinjici nema nijedne šerpe ili tanjira, a ima i primera kad dva apartmana hladi jedan klima-uređaj.Papreni najam skuteraPrilikom iznajmljivanja motornih čamaca obavezno proverite rezervoar da vam se ne bi desilo da ostanete bez goriva na pučini. Iznajmljivanje skutera može vas koštati kao Svetog Petra kajgana jer, ukoliko vam se pokvari, nateraće vas da popravku platite tri puta skuplje od realne cene. Zato je najbolje da pre odlaska slikate skuter koji ste uzeli.Internet samo na recepcijiIako gotovo sve turističke agencije u ponudi tvrde da vila u kojoj ćete biti smešteni ima internet, iskustvo većine turista je drugačije. Osim što ga u većini vila nema u sobama, on je zbog velikog broja gostiju skoro neupotrebljiv i na recepciji.Nestao vam koferUkoliko na putu izgubi kofer, odšteta koju putnik može da očekuje od agencije jeste 200 do 250 evra, pa je najpametnije vredne stvari čuvati pored sebe. Avio-kompanije su nešto izdašnije, pa se od njih u istoj situaciji može očekivati oko 1.200 evra.Taksisti vozaju dužim putemTaksisti i te kako znaju da „namirišu“ turiste, pa će vas neki od njih vozati dužim putem kako bi vam naplatili više. Kako biste izbegli ovu prevaru, vozite se samo licenciranim taksi vozilima ili unapred dogovorite cenu, ali ne plaćajte dok ne stignete do cilja.Fiktivni kurs u menjačnicamaZaposleni u menjačnicama u pojedinim mestima ponekad prikazuju lažni devizni kurs. Pre nego što date novčanicu, raspitajte se koliko para ćete dobiti za nju, a ne oslanjajte se na istaknutu kursnu listu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track