Najnovije vesti

SRBIJA IDEALNA ZA UZGAJANJE OVE BILJKE: Od hektara se zaradi i do 13.000 evra, raste i u baštama!
Foto: Profimedia

Šta čekate

SRBIJA IDEALNA ZA UZGAJANJE OVE BILJKE: Od hektara se zaradi i do 13.000 evra, raste i u baštama!

Društvo

BEOGRAD - Aronija je u poslednje vreme postala sve traženija, a prema rečima stručnjaka, naša zemlja je idealna za njen uzgoj.

Odlična hrana pre svega zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vitamina i minerala. Aronija, poznata i kao sibirska borovnica, vrlo je bogata antioksidansima. Smatra se da sadrži više antioksidativnih materija nego borovnica, kupina, malina ili crna ribizla.

 

Veliki potencijal

 

- Aronija postaje zanimljiva isto kao i borovnica. Sadnice dostižu pun rod u osmoj godini, daju do 10 kilograma po žbunu, a trenutna cena je evro za kilogram prve klase. Procene su da po hektaru može da donese prihod od 12.000 evra - rekli su ranije u PKS.

 

Neki od proizvođača kažu da je prilično lako gajiti aroniju u sopstvenoj bašti, samo ako imate malo slobodnog mesta.

 

Nije komplikovana za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati do 17 kilograma ploda, što je sasvim dovoljno da obogatite svoj jelovnik ovom superhranom.

 

Plodovi aronije sadrže i vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod, fosfor. Sadrži i zaštitne materije: celulozu, tanine, pektine, flavonoide, antocijane.

 

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Potiče iz Severne Amerike, odakle je došla u Evropu.

 

UPOZORENJE: Otrovne bobice podvaljuju kao lekovitu aroniju

 

NAJZDRAVIJA BILJKA NA SVETU: Ubija ćelije raka, viruse i usporava starenje!

 

Aronija će nam donositi 12.000 evra po hektaru!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...