HRVATE UHVATIO ZORT: Srbi i Rusi vežbaju na 30 kilometara od granice!
Foto: AP/Arhivska Fotografija

Opet opleli po Srbiji, pregovorima i poglavljima

HRVATE UHVATIO ZORT: Srbi i Rusi vežbaju na 30 kilometara od granice!

Društvo -

ZAGREB - Pripadnici ruske vojske ove će jeseni učestvovati na čak dve vojne vežžbe u Srbiji, piše hrvatski Jutarnji list i ističe da će to biti na 30 kilometara od hrvatske granice.

Kako navodi zagrebački list, vojni analitičari u Srbiji tvrde da ovim vežžbama “Srbija i Rusija guraju prst u oko Zapadu”. Sve jača vojna saradnja Srbije i Rusije izaziva glasne proteste u NATO i Evropskoj uniji, čija članica Srbija žželi da postane, piše "Jutarnji".

PUTINOVI PADOBRANCI STIŽU U SRBIJU: Zajednička vežba naše i ruske vojske u septembru

"Srbija igra na dve stolice. S jedne strane ne žželi u NATO, a žželi da postane članica EU. No, nivo ruskog uticaja u Srbiji sve je veći i Srbiji mora biti jasno da tako ne možže postati članica EU", tvrdi sagovornik „Jutarnjeg iz hrvatskih diplomatskih krugova. "Oni moraju biti svesni da s ovakvim ruskim vojnim uticajem nikad neće završšiti pregovore iz Poglavlja Odbrana, spoljna i bezbednosna politika", dodaje on.

Hrvatski ministar odbrane Josip Buljević nije žželeo da komentarišše održžavanje ovih vežžbi, ali je naglasio "da je Hrvatska zainteresovana za ššto bržži put Srbije u Evropsku uniju".

„Međutim, Srbija će tokom pregovora o zajedničkoj odbrambenoj, spoljnoj i bezbednosnoj politici morati svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom delovanju s ostalim članicama Unije", navodi Buljević.

Prva vežžba, ”Slovensko bratstvo 2016” održžaće se na vojnom poligonu Nikinci, samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom i granice s NATO.

- “Zabrinuti smo zbog vežžbe ‘Slovensko bratstvo’ koja će u septembru biti održžana u Srbiji”, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na nedavnom samitu NATO u Varššavi.

Međutim, sagovornik iz hrvatskog vojnog vrha kažže da Hrvatska ima adekvatan odgovor na sve veću vojnu saradnju Srbije i Rusije i dolazak ruskih snaga u blizinu hrvatske granice i granice NATO. “Adekvatan odgovor su helikopteri, pancer haubice, borbena oklopna vozila 'patria' i dve gardijske brigade”, kažže on.

Na vežžbi “Slovensko bratstvo 2016”, osim srpskih i ruskih elitnih padobranskih jedinica, učestvovaće i pripadnici beloruske vojske. Ovo je treća srpsko-ruska vežžba ovog tipa. Prva je u Srbiji održžana pre dve godine, a proššle godine je bila u Rusiji.

Krajem septembra u Beograd bi trebalo da dođe ruski premijer Dmitrij Medvedev, a očekuje se da će tokom njegove posete biti potpisan sporazum o specijalnom statusu ruskih snaga koje su stacionirane u bazi u Niššu.

Nekoliko nedelja kasnije na aerodromu u Batajnici i u Niššu vazduššne srpsko-ruske snage održžaće novu vojnu vežžbu. U Srbiju dolazi 20 pilota koji će sa srpskim kolegama uvežžbavati kontrolu i zašštitu vazduššnog prostora i izvoditi borbene zadatke.

(Tanjug/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track