RHMZ UPOZORAVA: Budite na oprezu! Sa Alpa stižu obilne padavine, grad i olujni vetar!
Foto: Fonet/Ilustracija

Na snazi do ponedeljka, 8. avgusta

RHMZ UPOZORAVA: Budite na oprezu! Sa Alpa stižu obilne padavine, grad i olujni vetar!

Društvo -

BEOGRAD - Republički hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje za područje Srbije od obilnih padavina i vremenskih nepogoda, koje će biti na snazi do ponedeljka, 8. avgusta.

U saopštenju RHMZ se navodi da se večeras, tokom noći i u nedelju ujutru i pre podne očekuju obilne padavine (30 milimetara za 12 sati, lokalno i više), uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim krajevima Srbije, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Oblaci koji donose obilne padavine dolaze sa severozapada, preko cele Evrope i Alpa i stižu na područje Srbije, rekla je dežurni u RHMZ Sanja Dimoska.

Ona je objasnila da su takve vremenske prilike uobičajne za letnji period kao i da je moguće da sa kišom pada i grad "Da li će pasti i grad zavisi od jačine oblaka... a u letnjem periodu uvek ima uslova da bude i grada", rekla je Dimoska. RHMZ je naveo i da se obilne padavine očekuju uglavnom u zapadnim, centralnim i južnim krajevima Srbije i da su "moguće i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom".

U Srbiji će sutra biti umereno i potpuno oblačno mestimično sa kišom, ponegde i sa pljuskovima i grmljavinom.Na severu i zapadu zemlje od sredine dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 22 stepena, najviša dnevna od 24 na severu zemlje do 31 stepena na istoku. Obilnije padavine se očekuju (30 milimetara za 12 sati, lokalno i više) uglavnom na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije.

U Beogradu će sutra biti umereno i potpuno oblačno povremeno sa kišom, a moguća je i pojava pljuskova sa grmljavinom. Posle podne postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni.Jutarnja temperatura oko 20, najviša dnevna oko 26 stepeni.

U Srbiji će u ponedeljak, prema izgledima vremena za sedam dana do 14. avgusta, na severu zemlje biti pretežno sunčano. U ostalim predelima promenljivo sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima. Do četvrtka pretežno sunčano, postepen porast temperature, posle podne ponegde sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom. Zatim, do kraja perioda, hladnije, sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja