VUČIĆ U SKUPŠTINI: Veći minimalac, ali i plate za zdravstvo i prosvetu
Foto: Marina Lopičić

Vlada hoće da prihvati povećanje minimalne zarade

VUČIĆ U SKUPŠTINI: Veći minimalac, ali i plate za zdravstvo i prosvetu

Društvo -

BEOGRAD - Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je danas da je će plate zaposlenima, pre svega u zdravstvu i prosveti biti veće možda i pre kraja ove godine, dok će se vlada takođe zalagati i za povećanje minimalne cene rada.

"Plate će biti veće pre svega za prosvetu i zdravstvo, verovatno i pre kraja godine i to ne zdravim nogama. Već danas imamo ukupno veće plate nego što smo imali, pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru", rekao je Vučić u Skupštini Srbije odgovarajući na kritiku šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića.

"Sve smo zakone donosili zbog toga. Situacija je danas drugačija, svi trendovi su dobri, pogotovo ekonomski. O tome govore MMF i Svetska banka", konstatovao je Vučić.Vučić je dodao da, ako ga pitaju da li ljudi u Srbiji žive bogato - ne žive."A kad su živeli", zapitao je mandatar, ističući da je promena na bolje primetna.

"Ovde šta god da uradite krivi ste"

Vučić je naveo i da će vlada da prihvati povećanje minimalne zarade, ali da neće da izlazi sa cifrom za koju se vlada zalaže, pre socijalnog dijaloga u okviru Socijalno ekonomskog saveta koji čine i sindikati i poslodavci, On je podsetio da su sindikati tražili da minimalna cena radnog sata bude povećana sa 121 na 140 dinara, dok poslodavci kažu može između 123 i 124 dinara."Koliko će biti, zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore, pa će izaći s predlogom. A da sam rekao u dinar koliko mislim da treba, onda biste rekli da sam preuzeo nadležnosti i sindikata i poslodavaca. Ovde šta god da uradite krivi ste", rekao je Vučić Đurišiću.

Vučić je naglasio da povećanje minimalne zarade nije laka odluka. Ona je, međutim, kako je rekao mandatar, za državu sitnica."Za državni sektor je to sitnica, jer nemamo mnogo njih na minimalnoj zaradi u javnom sektoru", objasnio je.Odgovarajući na kritiku da je u Srbiji veći broj siromašnih nego ikada, Vučić je istakao da upravo u studiji Svetske banka na koju se Djurišiću, navodi da je u prošloj godini taj broj za 1,6 odsto smanjen."Naravno da to nije dovoljno, ali ta studija koju ste citirali o tome piše a posebno piše da je odlično targetirano i da su srpski zakoni odlično targetirali lica kojima je potrebna socijalna zaštita", naveo je Vučić.

On je rekao, "naravno da imamo nedostatatka", ali istovremeno istakao da je 3,3 miliona lica na pomoći u iznosu od 166 milijardi dinara, a pri tom, "ni dinar pomoći ne kasni ni dan"."Nije bilo ni smanjenje, i kad su svi građani podneli teret fiskalne konsolidacije i sve vreme smo brinuli o njima", rekao je on.

"Za to što dobijate 11.000 ili 8.000 dinara mesečno, nekad izađite pa očistite lišće. Pomozite svojoj državi"

Vučić se osvrnuo i na ideje da bi neku vrstu društveno korisnog rada mogli da obave i oni koji su na socijalnoj pomoći. "Za to što dobijate 11.000 ili 8.000 dinara mesečno, nekad izađite pa očistite lišće. Pomozite svojoj državi, koja vam taj iznos daje. Kritikuju me za to što sto bi to morali da rade oni koji primaju socijalnu pomoć. Stvarno?! Zamislite, moraće i da rade za pare koje dobijaju od države", ironično je odgovorio Vučić na kritiku.On je primetio da ako je to toliko problem, mnogi bi mogli i da rade privatno, sto je ideal države i za to se bori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track