(FOTO) POLUGE ZLATA I BESNI AUTOMOBILI: Evo šta se sve od oduzete imovine čuva u državnim trezorima
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom

(FOTO) POLUGE ZLATA I BESNI AUTOMOBILI: Evo šta se sve od oduzete imovine čuva u državnim trezorima

Društvo -

BEOGRAD - Preduzeće "Mitrosrem", koje je privremeno zaplenjeno od Darka Šarića, očekuje reorganizacija u cilju unapređenja poslovanja, pošto je nedavnom odlukom Apelacionog privrednog suda postao pravosnažan Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koji je priredila Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom.

Prema rečima direktora Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde Dejana Carevića, "Mitrosrem" je sa 450 zaposlenih najveće privredno društvo kojim upravlja Direkcija, a pravosažnost UPPR-a daje novu nadu da može da se unapredi njegovo poslovanje.

Carević ukazuje na brojne probleme sa kojima se Direkcija susreće u upravljanju drugim privrednim društvima, o privremeno oduzetim nekretninama, umetničkim slikama, nakitu, novcu, vozilima, kao i o povraćaju imovine za koju se dokaže da nije nastala iz krivičnog dela. Prema njegovim rečima, upravljanje privremeno oduzetim privrednim društvima, kojih je trenutno 36, predstavlja najveći izazov u radu Direkcije.

Naime, u zavisnosti od forme privrednog društva koje je predmet oduzimanja Direkciji se poveravaju na upravljanje akcije, odnosno udeli, a ona svoja upravljacka prava ostvaruje u skladu sa statutima privrednih društava, ukazao je Carević.

"Naš cilj je kod upravljanja ovim privrednim društvima da ih učinimo stabilnim i profitabilnim privrednim subjektima. Međutim, to nije jednostavno i lako, jer se suočavamo sa brojnim problemima", naveo je Carević.Prema njegovim rečima, da bi jedno privredno društvo bilo uspešno potrebno je da ima dobar i kvalitetan menadžment, ali u ovim slučajevima do dobrog i kvalitetnog menadžera uopšte nije jednostavno doći, jer su u pitanju preduzeća koja nisu atraktivna za preuzimanje.

"Mi menadžerima ne možemo ponuditi pristojne plate, a često se radi o privrednim društvima koja su već u blokadi ili pred blokadom u momentu oduzimanja. Čak i ako nađemo kvalitetnog i voljnog menadžera da se posveti rešavanju problema privrednog društva, on se suočava sa problemima u poslovanju, jer mu je teško da obezbedi kredite, a bez kredita i obrtnih sredstava nije moguće trčati tržišnu utakmicu", ukazao je Carević.Pored toga, kako je dodao, poslovni ugled tih preduzeća je poljuljan samom činjenicom da je oduzeto od vlasnika, a ima i situacija da su unutar samih preduzeća uspostavljene pogrešne prakse.

"Radnici su nam pričali da im gazda donosi novac u kesi... , naveo je direktor Direkcije i istakao da je to način poslovanja koji država ne može da podrži.

U nekim slučajevima, kako je ukazao, kao dobra rešenja su se pokazala zadržavanje starog menadžmenta, a u drugim da se preduzeće da u zakup.U drugim situacijama Direkcija pokušava sa UPPR, kako bi se izvršila rekonstrukcija preduzeća i ono poslovalo na bolji način.

Kada su u pitanju zaposleni u zaplenjenim privrednim društvima, Carević ističe da Direkcija ima razumevanja za položaj u kojem se oni nalaze."Generalno, sa njima nema problema osim što kod njih postoji revolt koji je opravdan, iako je često usmeren ka Direkciji. Međutim, sledeći politiku Vlade - da se borimo za svako radno mesto, mi se trudimo da očuvamo radna mesta u privrednim subjektima koji su nam povereni", naglasio je Carević.Najveće preduzeće kojim upravlja Direkcija - "Mitrosrem" ima 450 zaposlenih radnika, 4.000 hektara najbolje sremačke obradive zamlje, farmu od 10.000 svinja, fabriku korna...

"To je jedan složen sistem koji unazad godinama niko nije uspeo da postavi na noge, da radi u punom kapacitetu. Međutim, slušajući dobre savete profesora sa Poljoprivrednog fakulteta to privredno društvo je u toku prošle godine ostvarilo rekordan prinos od kada postoji", naglasio je Carević.

Oduzeti hoteli sada uspešniji

Pored "Mitrosrema" po uspešnom poslovanju ističu se hoteli u Novom Sadu - "Vojvodina" i "Putnik", koji su takođe privremeno oduzeti Darku Šariću, kome će u septembru početi ponovljeno suđenje za šverc kokaina.Prema rečima Carevića, ti hoteli su uspeli da se podignu za jedan stepen po kategorizaciji, sa tri na četiri zvezdice, i ostvaruju pozitvan rezultat poslovanja. Naveo je i da Direkcija ima i dobru saradnju sa stečajnim upravnicima koji vode, takođe Šarićeve, hotele - "Patria" i "Prezident" na Paliću.

Umetničke slike i poluge zlata

Kada su u pitanju predmeti od istorijskog umetnickog ili naučnog značaja, Direkcija ih poverava na čuvanje ustanovama koje su specijalizovane za njih.

"Imamo 29 umetničkih slika koje se čuvaju u depou Narodnog muzeja, plemeniti metali i slične stvari velike vrednosti čuvaju se u trezoru Narodne banke Srbije. Imamo četiri zlatne poluge ukupne težine skoro 50 kilograma koje smo izlili od nakita", naveo je Carević.

Umetničke slike su i dalje u statusu privremeno oduzete imovine i nisu prodavane, naročito što im vrednost vremenom neće opasti, a ista je situacija i sa jednim skupocenim automobilom.U pitanju je ručno rađeni "gumbert apolo", čija je trenutna vrednost 650.000 evra, a koja će sa vremenom još da raste."O sudbini tih stvari će se odlučiti kada njihov status bude rešen u sudskom postupku, a svakako u skladu sa odlukom Vlade Srbije", napomenuo je direktor Direkcije.

Kada su u pitanju druga vredna oduzeta vozila, Carević kaže da je njihova prodaja u našim uslovima prilično problematična zbog kupovne moći građana i jer nemamo tržište koje će da "proguta" tu količinu automobila.On je ukazao da su 99 odsto korisnici privremeno oduzetih automobila državni organi, dok jedan deo ide u humanitarne svrhe."To je zato što državni organi imaju neophodnu logistiku koja nam garantuje da će privremeno oduzeta vozila biti servisirana kako treba dok postoji pravna neizvesnost da li će ta vozila biti trajno oduzeta ili će biti vraćena vlasnicima", objasnio je Carević.

MUP-u su, kako je naveo, vozila sredstva za rad, pa zato Direkcija od tog ministarstva dobija najviše zahteva za korišćenje zaplenjenih vozila.Privremeno oduzeta devizna sredstva i strani efektivni novac se, kako je ukazao, deponuju na računu kod NBS, a dinarska sredstva na dinarskom računu u Upravi za trezor.Trajno oduzeta novčana sredstva automatski idu direktno u budžet, odnosno postaju budžetska sredstva.On je naveo da od izdavanja u zakup privremeno oduzetih nepokretnosti Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde mesečno ostvaruje prihod između 50.000 do 90.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, dok se na računima Direkcije trenutno nalazi 163 miliona dinara.

Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija

Oduzeti stanovi, dolari, franci i milioni evra

Na računu Direkcije ima privremeno oduzetih oko 21.000 dolara, 107.000 švajcarskih franaka, 12,8 miliona evra i oko 83 miliona dinara. Direkcija se stara i o 241 privremeno oduzetom stanu i 29 trajno oduzetih, tako što se oni izdaju u zakup.Kada se ispostavi da zaplenjena imovina nije proistekla iz krivičnog dela, Direkcija obavlja povraćaj te imovine.Do sada je izvešen povraćaj u 40 predmeta i to 29 kuća, 63 stana, sedam automobila, 11 privrednih društava, nekoliko apartmana, 20 lokala, 1.6 miliona evra, 57 miliona dinara, a vraćeni su i benzinska pumpa, autoperionica, sedam magacina i nekoliko garažnih mesta.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Suština instituta privremenog oduzimanja imovine koji se dešava u najranijoj fazi krivičnog postupka je da država osigura tu imovinu, da u kasnijoj fazi ne bi bila otuđena i postala nedostupna državnim organima. U ovih 40 slučajeva stranke su u postupku iskoristile zakonom predviđenu mogućnost da dokažu da su imovinu stekle na zakonit način, nakon čega im je ona vraćena", rekao je Carević.On je istakao da je Direkcija za to vreme upravljala imovinom sa pažnjom dobrog domaćina, isključujući mogućnost nastanka štete.O tome svedoči podatak da je od nastanka Direkcije (2009. godine) do danas protiv nje podneto svega 26 tužbi, za koje Carević smatra da su u priličnoj meri neosnovane, ili nemaju veze da postupanjem Direkcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track