IZNENAĐENJE: Prva Guča bez političara! Još se samo Dodik ne da!
Foto: Aleksandar Jovanović

Bilo im preče sastavljanje nove Vlade

IZNENAĐENJE: Prva Guča bez političara! Još se samo Dodik ne da!

Društvo -

Jedini političar koji je posetio 56. Sabor trubača jeste Milorad Dodik. Meštani Guče u šoku jer im njihovi omiljeni gosti Dačić i Ilić nisu došli!

Sabor trubača u Guči ove godine prošao je bez političara. Prvi put. Meštani Guče nisu mogli da veruju da njihovi omiljeni gosti Ivica Dačić, Velja Ilić i Milutin Mrkonjić nisu posetili 56. Sabor trubača i uživali u tradicionalnim zvucima trube.Izvor Kurira tvrdi da je premijer Vučić preporučio narodnim poslanicima i budućim ministrima da ne napuštaju Beograd dok se ne sastavi Vlada.Milorade, Srbine- Čuo sam se s Veljom, koji mi je rekao da zbog prve sednice Vlade neće doći u Guču. Bio je utučen što ne može da bude deo festivala, koji se održava u njegovom kraju. On je jedan od retkih koji istinski voli i uživa u zvucima trube i ne dolazi ovde samo zbog marketinga, kao pojedini političari - kaže na naš list blizak Ilićev prijatelj.Izgleda da su mnogi poslušali savet premijera, pa je tako jedini političar viđen na Saboru trubača bio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je otvorio dragačevski festival. On je uživao u zvucima trube, srpskim specijalitetima, ali i u domaćoj rakiji, koja je naširoko poznata kao najbolja sa ovih podneblja. I dok su meštani sa oduševljenjem uzvikivali „Milorade, Srbine“, on je čašćavao evrima trubače koji su ispunjavali njegove muzičke želje.Inače, Sabor trubača i ove godine dokazao je zašto je jedan od najposećenijih festivala u Srbiji. Za pet dana Guču je posetilo više od pola miliona ljudi, među kojima je najviše bilo Poljaka, Slovenaca, Bosanaca, Makedonaca i Francuza.- Došli smo auto-stopom iz Francuske, nismo imali para za autobus, ali sabor nikada ne propuštamo. Putovali smo šest dana. U Guču dolazimo već petu godinu zaredom. Spavamo u kampovima i jedino na šta možemo da se požalimo jeste da je hladno, ali posle nekoliko šljivovica ni to nam ne smeta. Sviđa nam se stil života ovde, Srbi su lud narod. Ovakve atmosfere nema nigde - rekao je Rene za nas list.

Greje ih šljivovica

Centar dobre zabave i ove godine ispunio je očekivanja posetilaca koji su, pored jagnjećeg i prasećeg pečenja i svadbarskog kupusa, kao i najbolje rakije, uživali u zvucima nadaleko čuvene poznate srpske trube. Sve u svemu, u Guči nema spavanja, a žurke traju danonoćno.

ANKETA / DA LI STE OVE GODINE BILI NA SABORU TRUBAČA U GUČI?Zoran Babić, SNSBIO SAM ZAUZETPotpuna je neistina da je premijer zabranio političarima odlazak u Guču! Svako ko ima slobodnog vremena i voli tu vrstu muzike i zabave verujem da je posetio sabor, bez obzira na to da li se bavi politikom ili nekim dugim poslom. Mislim i da je gospodin Dodik dobar domaćin 56. sabora. Zbog velikih poslovnih obaveza nisam posetio ni Lovefest u mojoj rodnoj Vrnjačkoj Banji ni Sabor u Guči.Boško Obradović, DveriVOLIM GUČUOvih dana nisam išao zbog sednica Skupštine, ali juče sam stigao na sabor. To da je Vučić nekome nešto zabranio je glupost, kome on šta može da zabranjuje? Mi smo slobodne ličnosti! Može svojim naprednjacima, a nama iz Dveri ili meni sigurno ne može. Privatne su stvari ko gde ide. Ali imali smo radnu nedelju i to nam je bio prioritet. Volim u Guču da odem s prijateljima, to je moj kraj.Zoran Krasić, SRSLEPO JE TAMONe idem ove godine. Bio sam samo jednom 2000. i to je bilo prvi i poslednji put da sam otišao, jednostavno mi nije prijalo. Lepo je tamo, ali meni ne odgovara ta atmosfera - za neke ljude je to lepo, svako voli različite stvari. Lepo je zbog trube i tradicije. Što mi ranije niste rekli da je Vučić zabranio pa da odem, da ste mi ranije rekli, smogao bi snage da odem bar jednu kafu da popijem.Dragan Marković Palma, JSITALIJANI SU NAM U POSETIItalijani su nam u poseti, pa nisam mogao da odem, inače svake godine idem. A to da je zabranio Vučić, to je laž.Milenko Jovanov, SNS NIKAD NISAM BIONeću da komentarišem Sabor u Guči, ne mogu da komentarišem nešto što nisam video svojim očima.Milutin Mrkonjić, SPSMNOGI TRUBAČI SU MOJI DRUGARINisam posetio sabor ove godine. Ma nema veze s tim, kakve veze imam ja s političarima. Ja poslanik jesam, ali ko će meni išta da zabrani da negde idem. Jednostavno nisam stigao da odem, a inače redovno idem u Guču. Jedne godine sam čak i otvarao sabor. Odmalena sam ga slušao, poštovao i voleo. Mnogi trubači su moji drugari. Na gradilištima se uvek čuje truba i to je razlog zašto volim Guču.M. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track