ŠAHOVSKA MAFIJA: Vladimir Šakotić ojadio Bugare za dva miliona evra!
Foto: Chess-news.ru

Srbin pod istragom Interpola

ŠAHOVSKA MAFIJA: Vladimir Šakotić ojadio Bugare za dva miliona evra!

Društvo -

Vladimir Šakotić kao direktor Evropske šahovske unije izdavao Bugarskoj šahovskoj federaciji fakture za nepostojeće turnire i to je naplaćivano od ministarstva sporta

Vladimir Šakotić nalazi se pod istragom Interpola zbog sumnje da je s nekoliko ljudi iz Bugarske šahovske federacije oštetio Bugarsku za skoro dva miliona evra.Istragu vodi i bugarska Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, a papire češlja i tamošnje ministarstvo finansija, čiji su inspektori zasad utvrdili da je samo u 2014. pronevereno 457.000 evra.Četiri godine prevareKako saznaje Kurir, Šakotić je kao izvršni direktor Evropske šahovske unije od 2010. do 2014. godine lažirao fakture ili preuveličavao stvarne sume za potrebe Bugarske šahovske federacije, koju je finansiralo ministarstvo za sport. Potom su Šakotić i tadašnji čelnici Bugarske šahovske federacije međusobno delili novac koji su dobili od bugarske države za organizovanje čak i nepostojećih takmičenja.

- Sistem po kom su funkcionisali prilično je jednostavan. Naime, Bugarska šahovska federacija aplicirala je i dobijala novac od tamošnjeg ministarstva za sport za podršku zvaničnom programu iz kalendara Evropske šahovske unije, u kojoj je Šakotić tada bio direktor.

Međutim, neka od tih takmičenja bila su potpuno izmišljena, a neka su zaista bila u kalendaru unije, ali su fakture i troškovi bili prenaduvani, čak i pet puta više od onoga što stoji u propisima. Zasad su inspektori ministarstva finansija utvrdili da je Bugarska oštećena za 457.000 evra, koliko je tamošnje ministarstvo za sport prebacilo federaciji samo tokom 2014. godine - otkriva izvor Kurira.

Lažna dokumenta

On dodaje da je Šakotić bukvalno štancovao prenaduvane i izmišljene fakture za Bugarsku šahovsku federaciju.- Novac je odlazio na poseban račun napravljen za ovu prevaru. Na memorandumima sa zvaničnim zaglavljem unije, fakture izdate Bugarskoj šahovskoj federaciji imale su bankovni račun u Sloveniji. Međutim, taj račun pripadao je lažnoj Evropskoj šahovskoj uniji, odnosno fantomskoj firmi registrovanoj u poreskom raju Delaveru (SAD), s kojom je Šakotić direktno povezan. Poznato je da prava Evropska šahovska unija duže od decenije jedini bankovni račun ima u Švajcarskoj - priča naš sagovornik.Pretpostavlja se da je uz novac iz 2014. tokom 2012. i 2013. godine pronevereno još 1,5 miliona evra.

VLADIMIR Šakotić prebacuje loptu OBRAČUNAVAJU SE PREKO MOJIH LEĐAŠakotić kaže da je tačno da bugarska državna inspekcija ministarstva finansija dva puta kontrolisala poslovanje i trošenje državnih sredstava Bugarske šahovske federacije, ali dodaje da ne postoji nikakva istraga ili optužnica o ovom slučaju.- Upravo su ovih dana Bugarska šahovska federacija i ministarstvo sporta potpisali ugovor o reprogramu vraćanja 147.800 evra, koje, po oceni inspekcije, nisu namenske i prema projektu potrošene, ali konačnu odluku o tome doneće Bugarski vrhovni sud i obe strane su se saglasile da će poštovati tu odluku. Netačno je i da Interpol vodi istragu o ovom slučaju. Cela priča je deo velikog međunarodnog obračuna dve grupe u šahovskom svetu, u kojem ne učestvujem još od 2014, ali sam „kolateralna šteta“ kao bivši najbliži saradnik bivšeg predsednika Evropske šahovske unije Silvija Danailova.

Smenjivan i suspendovanLAŽIRAO TURNIRE I U CRNOJ GORIIme Vladimira Šakotića, koji živi u Beogradu, vezuje se za još nekoliko prevara. U njegovoj rodnoj Crnoj Gori protiv njega se vodi krivični postupak zbog mahinacija u vezi s Evropskim šahovskim juniorskim prvenstvom u Budvi 2013. godine, zbog čega je i smenjen s mesta predsednika Šahovskog saveza Crne Gore. Inače, Šakotić je i ranije, odlukom FIDE (svetske šahovske federacije), bio suspendovan zbog lažiranja turnira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track