OVE POSLOVE VREDI RADITI: Poslanik ili fitnes instruktor? Ovo su najisplativija zanimanja u Srbiji!
Foto: Profimedia

Ako se zaposlite na nekom od ovih mesta, novac više nije briga

OVE POSLOVE VREDI RADITI: Poslanik ili fitnes instruktor? Ovo su najisplativija zanimanja u Srbiji!

Društvo -

Prosečna plata u Srbiji iznosi manje od 400 evra, ali uz neka zanimanja možete zaraditi deset puta više novca - čak 4.000 evra. Prosečna neto zarada za mesec jun, prema zvaničnim podacima, iznosila je 46.450 dinara, što je malo manje od 400 evra.

Sledeći poslovi su veoma unosni.

Fitnes instruktor - do 1.000 evra

Školovani fitnes instruktori danas imaju mogućnost da lepo naplate ono za šta su se školovali.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Osnovna plata na koju sam prijavljen iznosi tek nešto više od 20.000 dinara, a ostatak od desetak hiljada dobijam u kešu. Ono što me vadi jesu individualni treninzi, pa dnevno uzmem i oko 50 evra na taj način. Novac jeste odličan, ali radi se skoro ceo dan i veoma je naporno - rekao je Stefan G. koji radi u jednom beogradskom fitnes studiju.

Kontrola letenja - od 3.000 evra

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, prema podacima za prošlu godinu, ima 899 zaposlenih. U proseku, svakom od radnika ovog preduzeća svakog meseca na račun legne 3.263 evra.

Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija
Foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

IT sektor – minimum 700 evra

Ovde spadaju programeri, softerski inženjeri i developeri. U ovom sektoru zagarantovana vam je visoka plata, ali na posao se malo čeka. Početna plata retko ide ispod 700 evra, a oni iskusniji i školovaniji i sa menadžerskim sposobnostima mogu da zarade i nekolikolo hiljada evra. Veliki plus je to što se potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti konstantno povećava.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Među poslovima u ovoj branši jeste i zanimanje data naučnik, koje se tek razvija u Srbiji, a koje je u SAD plaćeno oko 10.000 dolara mesečno.

Pilot - od 4.000 evra

U Srbiji budući piloti plaćaju najkuplju školarinu na državnim fakultetima i ona iznosi ukupno 45.000 evra za tri godine studiranja i obuke. Ali kada postanu piloti (ili kopiloti), svoje školovanje vrlo brzo otplate.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Do 2035. godine biće potrebno dodatnih 300.000 pilota prema istraživanju koje je sprovela kompanija Boing. Nemam prave podatke, ali plate kopilota otprilike mesečno iznose od 4.000 evra pa naviše. U inostranim kompanijama te cifre su i desetostruko veće - rekao je izvor 24 sata iz SMATSA vazduhoplovne akademije u Vršcu.

Narodni poslanik – 850 evra

Plate narodnih poslanika u našoj državi među najnižima su u Evropi, ali daleko od toga da su naši reprezenti u Skupštini loše plaćeni.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Često su zahtevali da im mesečno na račun legne više novca, ali su brzo odustajali zbog negativnih reakcija javnosti. Ni cifra od preko sto hiljada dinara mesečno uopšte nije loša.

(24sata.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track