Završena izrada katastra nepokretnosti u Srbiji

Republički geodetski zavod

Završena izrada katastra nepokretnosti u Srbiji

Društvo -
Projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji" trajao je osam godina, a posao je urađen za 4.521 katrastarskih opština

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) završio je projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji", čija je vrednost bila 39,5 miliona dolara.Direktor RGZ Nenad Tesla kazao je na svečanosti povodom završetka projekta da je za izradu katastra Svetska banka obezbedila 30 miliona dolara u vidu kredita za razvoj, dok su ostala sredstva obezbeđena iz budžeta Srbije.Tesla je kazao da je projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji" trajao osam godina, odnosno da je započeo u novembru 2004. godine."Srbija prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju", naglasio je on i dodao da se osnivanjem katastra nepokretnosti stvorio lak i lep sistem da se uredi nelegalna gradnja, kao i uslovi za razvoj hipotekarnog sistema u Srbiji.Prema rečima Tesle, u početku je bilo planirano da se za 89 katastarskih opština uradi projekat, ali je taj plan znatno prevaziđen i taj posao je urađen za 4.521 katrastarskih opština.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, kazao je da srpska vlada mora da prepozna značaj ovakvih projekata i najavio da je ta institucija spremna da razgovara i o novim projektima.Prema iznetim podacima RGZ, u izveštaju Svetske banke za 2011. godinu rezultati iz domena upisa prava na nepokretnostima u Srbiji su znatno poboljšani i Srbija je napredovala za 59 mesta, odnosno nalazi se na 39. mestu od ukupno 183 zemlje sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track