Drobnjak: Putevima Srbije fali novac za održavanje mreže

Drobnjak: Putevima Srbije fali novac za održavanje mreže

Društvo -
Putevi Srbije su ove godine umesto 18,6 milijardi dinara od akcize na gorivo dobiti subvencije iz budžeta od 8,6 milijardi dinara

BEOGRAD - Putevi Srbije su ove godine u velikom problemu zbog nedovoljno novca za održavanje puteva nakon smanjenja prihoda za oko 10 milijardi dinara, izjavio je vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak.

Drobnjak je novinarima u Vladi Srbije rekao da će Putevi Srbije ove godine umesto 18,6 milijardi dinara od akcize na gorivo dobiti subvencije iz budžeta od 8,6 milijardi dinara.

Putevi Srbije imaju prihod i od naplate putarine.

On je pojasnio da su prema novom zakonu Putevi Srbije zaduženi za održavanje 10.000 umesto dosadašnih 15.000 kilometara puteva, pošto je održavanje 5.000 kilometara puteva drugog prioriteta prebačeno u nadležnost lokalnih samouprava, ali da predviđeni novac nije dovoljan za održavanje glavne putne mreže.

Drobnjak je podsetio da je lokalna samouprava dobila na ime održavanja puteva oko 40 milijardi dinara, ali je izrazio sumnju da će moći da sama to uradi.

"Lokalna samouprava neće moći sama da održava te puteve, a kamoli da radi neku rehabilitaciju, jer nisu tako stručni", kazao je on.

Drobnjak je naveo da će budućoj vladi predložiti model saradnje Puteva Srbije i lokalnih samouprava oko gradnje puteva i istakao da bi ti putevi, ako se kvalitetno urade mogli da traju i 30 godina, ali nije precizirao detalje predloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track