NIŠTA IH NE MOŽE ZAUSTAVITI: Migranti sve češće ilegalno prelaze granicu sa Hrvatskom
Foto: Carina Srbije

Kriju se u kamionima i vagonima

NIŠTA IH NE MOŽE ZAUSTAVITI: Migranti sve češće ilegalno prelaze granicu sa Hrvatskom

Društvo -

SUBOTICA - U poslednje vreme znatno je povećan broj pokušaja migranata da ilegalno pređu granicu prema Republici Hrvatskoj.

Samo na GP Batrovci otkiveno je sprečeno dvadesetak pokušaja ilegalnog prelaska migranata skrivenih u kamionima.

Kontrola kamiona podrazumeva pregled plombe i eventualnih oštećenja carinskih obeležja. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja pristupa se detaljnoj kontroli.

Takođe, i vozači su dužni da prijave bilo kakvo oštećenje na plombi jer će se u protivnom smatrati da su umešani u pokušaj krijumčarenja i biće sudski gonjeni.

Poslednji pokušaj migranata da ilegalno pređu državnu granicu, pripadnici MUP sprečili su noćas 50 minuta iza ponoći. U vagonu su pronađena 33 migranta državljana Avganistana i Pakistana koji su se sakrili u vozu koji je saobraćao prema Italiji.

Foto: AP
Foto: AP

Migranti koji budu otkriveni u ilegalnom pokušaju da pređu granicu predaju se policiji i vraćaju se nazad u prihvatne centre. Među migrantima smeštenim u Šidu su i oni koji su već pokušali ilegalan prelazak.

"Jednom sam pokušao ilegalan prelazak u Mađarsku, a drugi put u Hrvatsku. Oba puta sam bio uhvaćen i vraćen ovde", kaže Ahmet Ša iz Avganistana.

Pokušaja ilegalnog prelazaka najviše je bilo u slučajevima kada su vozači kamiona odmor za spavanje pravili u blizini granice. To je bila prilika da migranti uđu u kamion, u ostalim slučajevima pokušavali su prelazak među robom teretnih vozova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track