PREBRODITE KATASTROFU: Preživite smak sveta sa 4.000 dinara!
Foto: Shutterstock

Šta vam sve treba

PREBRODITE KATASTROFU: Preživite smak sveta sa 4.000 dinara!

Društvo -

U slučaju rata ili slične katastrofe državi treba 10 dana da se organizuje i svima dostavi pomoć, pa bi građani trebalo da imaju u šteku zalihe vode i hrane dovoljne za toliko dana

Da bi preživeli 10 dana bez struje, vode i odsečeni od sveta u slučaju neke katastrofe, građanima Srbije potrebno je najmanje 4.000 dinara za neophodne zalihe vode i hrane.Ovo je računica upućenih sagovornika Kurira, a nakon nedavnog poziva Angele Merkel građanima Nemačke da pripreme zalihe hrane i vode za 10 dana, koji je digao prašinu u medijima širom sveta.Dok su mnogi poziv nemačke kancelarke ocenili kao bespotrebno širenje panike, švedska vlada na korak je od toga da svoje građane zakonom prisili da se o sebi brinu 72 sata, a sve to sa ciljem podizanja bezbednosne kulture.Bez vode se ne možeKako tvrde upućeni iz službi spasavanja, 10 dana nije tek proizvoljno izabran broj. Praksa pokazuje da je u situacijama katastrofe upravo toliko dana potrebno da se država organizuje i pomoć dostavi i do najzabačenijih naselja. Broj jedan u pripremi je voda.

- Čovek vrlo dugo može da preživi bez hrane ili sa vrlo malo hrane, ali bez vode ne može, bez obzira na temperaturu. Otprilike je potrebno dve litre vode po osobi dnevno, naravno treba uzeti u obzir i to da je određena količina vode potrebna i za pranje i za ličnu higijenu - kaže naš sagovornik i dodaje da je, što se tiče hrane, svaka porodica priča za sebe.Tranzistor obavezan- Jedna četvoročlana porodica može pojesti za jedan dan koliko druga za pet, ali treba voditi računa o tome šta je našem organizmu dovoljno, a šta neophodno za preživljavanje. Recimo, čovek može da preživi dan sa kesicom suvog koštunjavog voća. Ipak, najbolje je pripremiti konzerviranu hranu, jer ona može dugo da stoji i van frižidera - objašnjava naš sagovornik i napominje da je skladištenje brašna i šećera sećanje našeg naroda iz davnina na to kako su se branili od nemaštine, ali napominje da u situaciji kad nemate struje i vode, ni brašno, ni šećer neće vredeti mnogo. Osim hrane i vode, jedna od najbitnijih stvari u kriznim situacijama je, kaže naš sagovornik, tranzistor, pa makar bio star trideset godina, jer se vesti tad prenose isključivo putem radija.U Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu želeli da komentarišu potrebu za stvaranjem zaliha iz bezbednosnih razloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track