MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ: Kultura mora da se odvoji od estrade i neukusa
Foto: Marina Lopičić

Izrada nove strategije kulturne politike u Srbiji

MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ: Kultura mora da se odvoji od estrade i neukusa

Društvo -

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da je sa kolegama već obavio razgovore o izradi strategije kulturne politike u Srbiji.

"Nama taj dokument nedostaje. Očekujem da ćemo do kraja godine imati urađen predlog. Strategija kulturne politike jeste dokument na kojem treba da se zasniva kulturna aktivnost u državi. Izostanak strategije dovodi do konfuzije u pogledu kriterijuma, logike, načina i oblika finansiranja, zaštite primarnog i sekundarnog značaja", kazao je Vukosavljević.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Prema njegovim rečima, pravo je čudo da smo do sada uspevali da funkcionišemo bez jasno koncipirane strategije.

"To je, dakle, jedan od prioritetnih zadataka u prvom periodu koji nam predstoji. Isto tako, obavezali smo se da u narednom, relativno kratkom roku, do kraja 2016. godine uradimo nacrt strategije medijske politike, što je, takođe, vrlo osetljiva tema", kaže ministar i dodaje da će u domenu medija pokušati da stvari stavi na čvrste temelje.

Govoreći o zakonima na kojima će tokom svog mandata insistirati, Vukosavljević je pomenuo rad na donošenju Zakona o pozorištu.

"Naše kulturno nasleđe je bogato i zaslužuje pažnju. Zakoni i propisi u tom domenu postoje, ali potrebno je doneti još neke ili postojeće prilagoditi očekivanjima, konceptima, strategiji. Tu su i druge oblasti, kao što je film, izdavačka delatnost. Čeka nas delikatan posao, ali niko se ne plaši tog zadatka", kaže ministar.

Problematika funkcionisanja Narodnog pozorišta pred razrešenjem

Na pitanje kako će rešiti stanje u Narodnom pozorištu u Beogradu, koje praktično funkcioniše van zakona, Vukosavljević odgovara da će ta situacija biti brzo rešena.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

"Vrlo brzo ćemo formirati novi upravni odbor, koji će raspisati konkurs za upravnika ove nacionalne kuće i ta situacija biće brzo rešena. Isti princip važiće i za druge ustanove kulture na republičkom nivou, jer je v.d. stanje zamišljeno kao privremeno", istakao je on.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track