(VIDEO, FOTO) STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Deca podigla spomenik krajputaš u čast i slavu Gvozdenog puka

Edukativno-praktična ekskurzija

(VIDEO, FOTO) STOPAMA NAŠIH PREDAKA: Deca podigla spomenik krajputaš u čast i slavu Gvozdenog puka

Društvo -

Mesto gde je postavljen spomenik nalazi se u Kato Karokijani, na prostoru gde je 1916. godine bio kamp Moravske divizije i vojničko groblje gde se do 1938. godine nalazilo 560 humki sa senima srpskih junaka koje su prenesene u spomen-kosturnicu na ostrvu Vido

KRF, VIDO - Dvanaestodnevna edukativno-praktična ekskurzija na grčko ostrvo Krf pod nazivom "Stopama naših predaka" na kojoj su učestvovala 44 učenika, u potpunosti je opravdala predviđeni konceptualni projekat, kaže za Portal Kurira Dimitrije Stikić, PR menadžer projekta.

Na ovogodišnjoj ekskurziji u oštroj konkurenciji mesto su osvojili đaci koji su bili najbolje plasirani na Konkursu Svetosavskog zvonca ”Porodica”, zatim najbolji đaci iz veronauke iz Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore, kao i đaci generacije osnovnih škola sa teritorije opština Stara Pazova i najveće Beogradske opštine-Gradske opštine Palilula.

Za vreme boravka na Krfu učenici su izučavali istoriju na mestima na kojima se ona dogodila pre jednog veka. Imali su priliku da obiđu ostrvo Vido, Plavu grobnicu, istorijski muzej ”Srpska kuća”, spomenik Drinskoj diviziji u Agios Mateosu, spomenik u luci Guvija na mestu gde se iskrcala Srpska vojska 1916. godine, mesto gde se nalazio hotel ”Bela Venecija” u kome je od 1916. godine do 1918. godine bilo sedište srpske Vlade, kralja i Narodne banke, kao i mnoga druga mesta.

Oni su se prilikom obilaska ovih mesta kao i prethodne generacije koje su krenule stopama predaka, potrudili da ih srede i očiste.

Takođe, obišli su i kulturne spomenike ostrva Krfa kao i crkve Svetog Spiridona, Svete carice Teodore, gde su se poklonili moštima ovih svetitelja, zatim hram Svetog Nikole u Sidariju i manastir Paleokastricu.

Edukativne kreativne radionice

Koliko ovaj projekat zavređuje pažnje i poštovanja i na samom ostrvu, pokazala su i dva prijema organizovana na najvišem nivou u čast ovih pametnih i perspektivnih mladih ljudi iz Srbije i regiona - kod gradonačelnika ostrva Krfa Kostasa Nikoluzasa i Mitropolita krfskog Nektarija.

- Deca su pored istorije mogla kroz edukativne kreativne radionice organizovane u kampu u Kasiopiju bolje da se upoznaju sa grčkim i ruskim jezikom, kaligrafijom, fotografijom, muzikom, glumom, vajarstvom, ikonopisom, klesarstvom, veronaukom, srpskim jezikom i književnošću, folklorom Srbije i Grčke.

Za vreme boravka na Krfu upoznali su i morske lepote ovog predivnog ostrva obišavši i tamošnje najlepše plaže - Barbati, Alati, Paleokastrica, Glifada, Agios Gordios, Sidari, Kasiopi - ističe Stikić.

Spomenik krajputašPosebna misija ovogodišnje pete po redu generacije koja je sa "Svetosavskim zvoncem" krenula putem predaka bila je izrada spomenika krajputaša u čast i slavu Gvozdenog puka Moravske Divizije.

Njeni pripadnici svojim junaštvom mnoge od bitaka preokrenuli su u pobede i to u onim najpresudnijim momentima Prvog svetskog rata - od bitke na Kolubari, povlačenja srpske vojske preko Albanskih goleti do probijanja Solunskog fronta na Kajmakčalanu 1918. godine i nezadrživog juriša za oslobođenje Otadžbine.

Zahvaljujući donaciji gospodina Jove Čolovića iz mesta Banja kod Aranđelovca, dobavljen je beli prilepski mermer i dopremljen u kamp u Kasiopi.

Na izradi ovog monumentalnog umetničkog dela tokom dvanaest dana boravka na Krfu, radio je akademski umetnik Mihailo Gligorić-Gliša, tako da su deca u samom kampu gde su smeštena mogla da posmatraju stvaranje spomenika krajputaša koji će biti njihovo uzdarje slavnim precima i junacima Gvozdenog puka.

Mesto gde je postavljen spomenik nalazi se u mestu Kato Karokijana na prostoru gde je 1916. godine bio kamp Moravske divizije i vojničko groblje gde se do 1938. godine nalazilo 560 humki sa senima srpskih junaka koje su prenesene u spomen-kosturnicu na ostrvo Vido.

Samo mesto i njegovu neposrednu okolinu gde je postavljen ovaj krajputaš deca su ove godine dodatno sredila očistivši korov i travu i ofarbavši ogradu, čime su kompletirali i sve pripremne radove za njegovu instalaciju započete prošle godine.

Pored spomenika krajputaša na ovoj parceli koja se inače nalazi u porti Kato Karokijanske parohijske crkve posvećene Prevetoj Bogorodici, biće postavljena spomen-ploča, zatim dva jarbola sa srpskom i grčkom zastavom i tri trojezična putokaza i info tabla koji će svakog poklonika i putnika namernika bliže informisati o ovom istoijskom mestuPlava grobnica talsima "pozdravila" potomke predaka

Prilikom izvođenja himne projekta ”Stopama naših predaka” - ”Oseti Vido”, čije je reči napisala jedan od učesnika projekta 2014. godine, tada dvanaestogodišnja devojčica Marija Kuzmanović iz Stare Pazove, desilo se nešto veoma dirljivo i veličanstveno.

- U uvalici gde se završava Plava grobnica i gde je more uvek mirno prilikom izvođenja himne i to u momentu dok su deca pevala stihove poslednje strofe i refrena : ….. dok talasi pevaju pesmu, šapuću njihove seni, hvala vam što ste došli nismo zaboravljeni…… more u Plavoj grobnici počelo je najpre laganim, a onda i sve jačim talasima da udara u hridi ispod platoa i zidića na kom su deca pevala, "pozdravljajući" ih na svoj način. Svi prisutni su imali dirljiv doživljaj ovog uzvišenog nevidljivog susreta i vidljivog pozdrava predaka i potomaka - kaže Dimitrije Stikić.

STOPAMA NAŠIH PREDAKAOSETI VIDO

Grobnica plava spava,a mi iz daleka došli.Da poklonimo se precimai mukama koje su prošli.Svečana tišina vlada,ponos ispunjava grudi.Srpski je životni moto:"Častan i hrabar budi!"Sad minut, ne govoriodmaraju se još oni.A tada nisu ni znalida slava im predstoji.U povratku nemamo reči,Vida oči su pune.Svako bi morao doći, ovde se sve razume!Refren: Dok talasi pevaju pesmu, šapuću njihove seni,"Hvala Vam što ste došli, nismo zaboravljeni!" (Tekst: Marija Kuzmanović, muzika: Vladana Bzovski)

Uče o srpskoj tradiciji, jeziku, pismu, veri...

"Stopama naših predaka" je jedinstveni konceptualni projekat koji kroz rad sa talentovanom decom, na edukativan i praktičan način obrađuje temu naše tradicije, jezika, pisma, vere pravoslavne, sa posebnim osvrtom na istorijski period Prvog svetskog rata i boravak naše vojske i naroda na ostrvu Krfu od 1916 do 1918 godine.

Projekat sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja vodi i realizuje "Svetosavsko zvonce", zvanično glasilo SPC za decu.

Od 2012. godine do sada, u njemu je uzelo učešća preko 250 najtalentovanijih đaka osnovnih i srednjih škola iz čitavog regiona: Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track