MOAMER ZUKORLIĆ: Informatika da bude obavezna od petog razreda
Foto: Stefan Jokić

Za to će se boriti

MOAMER ZUKORLIĆ: Informatika da bude obavezna od petog razreda

Društvo -

BEOGRAD -- Informatika treba da bude obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, izjavio je Muamer Zukorlić. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo osim toga navodi da društvo u Srbiji nema alternativu, ukoliko se oko toga dvoumi.

"Ja sam bezrezervno na strani informatike kao obaveznog predmeta i za to ću se boriti. Tu ne postoji nijedan argument dvoumljenja da li da to bude obavezno ili ne", rekao je Zukorlić novinarima u Palati Srbija posle sednice Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

Zukorlić je kao jednu od ključnih kočnica reformi u razvoju obrazovanja zbog kojih je, kako je naveo, došao na sednicu NPS, izdvojio "raskorak između raznih aktera i faktora u obrazovanju".

"Dobijamo jedne stavove iz jednog saveta, druge iz parlamenta, treće iz vlade, četvrte iz ministarstva, pete sa univerziteta i škola", rekao je on i dodao da je važna saradnja skupštinskog odbora za obrazovanje, NPS-a i drugih tela, jer je cilj da zajedno dođu do svih rešenja kako bi se unapredilo obrazovanje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zukorlić je kazao da još uvek pristižu primedbe na predlog plana o radu Odbora za obrazovanje, na čijem je čelu, navodeći da će, kada pristignu predlozi svih drugih tela zakazati sednicu odbora na kojoj će usvojiti plan. Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da postoji infrastruktura za uvođenje informatike i da to nije problem.

"Imamo godinu dana ispred sebe, treba snimiti infrastrukturu. Ona je negde 89 odsto zadovoljavajuća s tendencijom da možemo up potpunosti da je zadovoljimo brzo. Održavanje računara je u visokom stepenu zadovoljeno", rekao je Šarčević i dodao da će Ministarstvo prosvete nastojati da ispoštuje agendu koju je NPS dao o tom pitanju.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski kazao je da informatika nije bila obavezna od septembra ove godine, zato što nisu bili poznati tehničko-stručni i drugi organizacioni uslovi za izvođenje tog predmeta.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

"Ima puno problema na koje smo tražili odgovore, a ministar je obećao da će to da se rešava. Pitanje tehničke opreme, da li oprema funkcioniše, pitanje održavanja opreme, da li postoje ljudi koji su zaduženi i plaćanje za održavanje, da li su obezbeđene licence za softver, da li postoji kadar u određenom obimu i stručnosti", rekao je Lipkovski.

On je naveo da NPS smatra da informatika treba da bude u obaveznim školskom programima. Predmet Informatika i računarstvo je za učenike osnovnih škola od petog do osmog razreda izborni predmet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track