TROŠIMO 1.500 DINARA PREKO ZARAĐENOG: Najviše dajemo na hranu, struju i vodu, najmanje na zdravlje
Foto: Stefan Jokić

Mesečni prihodi srpskih domaćinstava

TROŠIMO 1.500 DINARA PREKO ZARAĐENOG: Najviše dajemo na hranu, struju i vodu, najmanje na zdravlje

Društvo -

BEOGRAD - Domaćinstva u Srbiji imala su u drugom kvartalu 2016. godine prosečne mesečne prihode u novcu i naturi u iznosu 58.656 dinara, a izdatke 60.158 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U poređenju s prvim kvaratalom ove godine, prihodi domaćinstva nominalno su bili manji za 0,9 odsto, a za 4,1 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, dok su izdaci 0,8 odsto manji nego u prethodnom kvartalu, a za četiri odsto veći nego pre godinu dana.

Najveći udeo u prihodima u novcu i naturi imala su primanja iz redovnog radnog odnosa 50,4 odsto, penzije 31,4 odsto, naturalna potrošnja 3,7 odsto, ostala primanja od socijalnog osiguranja 3,3 odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa tri odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova 2,8 odsto.

Foto: Zorana Jevtić/Infostan
Foto: Zorana Jevtić/Infostan

U ličnoj potrošnji domaćinstava najveći udeo imali su rashodi za hranu i bezalkoholna pića 34,5 odsto i za stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva 16,3 odsto.

Izdaci za transport su imali učešće od 9,3 odsto, za ostale lične predmete i usluge šest odsto, za komunikacije 5,6 odsto, za odeću i obuću 5,3 odsto, za rekreaciju i kulturu pet odsto, za alkoholna pića i duvan 4,7 odsto, za opremu za stan i tekuće održavanje 4,6 odsto, za zdravlje 4,3 odsto.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Republički zavod za statitiku u anketi o prosečnim prihodima i rahodima u drugom kvartalu 2016. godine prikupio je podatke od 1.605 domaćinstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track