MINISTARKA KUBUROVIĆ O CILJEVIMA TOKOM MANDATA: Želim da skratim trajanje sudskih postupaka
Foto: Marina Lopičić

Pravda dostupnija građanima

MINISTARKA KUBUROVIĆ O CILJEVIMA TOKOM MANDATA: Želim da skratim trajanje sudskih postupaka

Društvo -

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da joj je jedan od osnovnih ciljeva da se tokom njenog ministarskog mandata skrati trajanje sudskih postupaka i omogući bolji pristup pravdi građanima.

"Kada građanin zna da će mu sudski postupak biti okončan u razumnom roku, ma kakva odluka suda bila, onda to znači da je pravodsuđe i efikasno i odgovorno", rekla je Kuburović.

Prema njenim rečima, postoje različiti segmenti u kojima će Ministarstvo raditi kako bi se skratila dužina trajanja postupaka i smanjio broj starih predmeta.

"Jačanjem pravosudnih profesija i prenošenjem u njihovu nadležnost onih predmeta koji ne predstavljaju sudeću materiju, rasteretićemo sudije i omogućiti im da postupaju u predmetima gde su građani najzaintersovaniji, poput parničnih postupaka, koji su najbrojniji. Takođe, i u krivičnim postupcima kako ne bi dolazilo do zastarevanja", kaže Kuburovićeva.

Kako je navela, kada je reč o građanima, Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji se primenjuje od januara, već daje prve rezultate.

"On omogućava da građani kroz prigovor predsedniku suda ustanove da li je bilo propusta u radu sudije, da li su redovno zakazivana ročišta, da li je bilo zloupotreba od advokata ili veštaka itd.", kaže ministarka.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja