DRUMSKI RAZBOJNICI: Inspektori češljaju po Koridoru 10 zbog pljačkaša iz šlep-službi
Foto: Shutterstock

Državni organi o prevarama na putevima

DRUMSKI RAZBOJNICI: Inspektori češljaju po Koridoru 10 zbog pljačkaša iz šlep-službi

Društvo -

Provereno je 28 vozila, tri su isključena iz saobraćaja, a za ona u kojima nismo mogli da nađemo vozače napravljeni su zapisnik i foto-dokumentacija, poručuju za Kurir iz Ministarstva saobraćaja

Republički inspektori za drumski saobraćaj samo tokom trodnevne kontrole šlep-servisa na Koridoru 10 isključili su iz saobraćaja tri vozila, ali veći broj nisu mogli da prekontrolišu jer u kamionima na parkinzima i pumpama nije bilo vozača.Ovo je samo još jedan dokaz da divlje šlep-službe caruju glavnom srpskom saobraćajnicom, a ceh plaćaju domaći i strani vozači. Tako ilegalni šlep-servisi popravku koja košta stotinu evra naplaćuju nekoliko puta više, uz brojne ucene i pretnje.U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu za Kurir da su od 9. do 11. septembra inspektori za drumski saobraćaj kontrolisali teretna vozila namenjena prevozu oštećenih i neispravnih vozila na Koridoru 10 od Rumske raskrsnice do Preševa.Jedna od žrtava- Provereno je 28 vozila, a tri su isključena iz saobraćaja. Prilikom kontrole na parkinzima i pumpama uočen je određen broj vozila bez vozača, pa nije bilo moguće obaviti inspekcijski nadzor, već je sačinjena foto-dokumentacija - objašnjavaju u tom ministarstvu i najavljuju nove kontrole.Kako izgleda biti žrtva drumske mafije Kuriru je ispričao Miloš Živković.- Živim u Nemačkoj i dolazio sam u posetu familiji. Čim mi se pokvario auto, u roku od tri sekunde pojavila se neka šlep-služba i ponudila mi usluge, uveravajući me da ću, kad se vratim u Nemačku, moći da povratim novac, čak su mi dali i neke papire. Naseo sam i platio im 380 evra za popravku i 170 za šlep do servisa. Kad sam Nemcima pokazao papire, samo su se nasmejali i objasnili mi da sam samo jedna od brojnih žrtava drumske mafije u Srbiji - objašnjava on.Da podsetimo, prošle nedelje je u Ruzveltovoj, ispred zgrade Auto-moto saveza Srbije (AMSS), protestovalo desetak predstavnika privatnih šlep-službi. Predrag Đurdev, generalni sekretar AMSS, kaže za Kurir da je za organizaciju pomoći AMSS jedini ovlašćen Zakonom o javnim ovlašćenjima za organizaciju pružanja pomoći na putu.Jednak tretman za sve- U prethodnom periodu nadležni organi su u više navrata posetili AMSS sa različitim zahtevima, pa ovim putem pitam nadležna ministarstva, inspekcije, Poresku upravu da li su i ostali šlep-servisi jednako tretirani - da li su im zahtevani radni i putni nalozi, na primer. Saznanja AMSS govore da ima krupnih neregularnosti, kao što je nabavka goriva na crno - ističe Đurđev.

Poreska upravaU PREVARI UHVAĆENO 200 PREVOZNIKAU Poreskoj upravi za Kurir kažu da je od početka 2015. do 30. juna obavljeno više od hiljadu kontrola poreskih obveznika čija je osnovna delatnost drumski prevoz tereta.- Nepravilnosti su utvrđene u oko petini slučajeva - dodaju u Poreskoj upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track