POSLE PARADE: Ombudsman Janković zadovoljan jer nije bilo incidenata
Foto: Nebojša Mandić

Nasilje apsolutno nedopustivo

POSLE PARADE: Ombudsman Janković zadovoljan jer nije bilo incidenata

Društvo -

BEOGRAD - Zaštitnik gradana Saša Janković zadovoljan je što je i ove godine Parada ponosa u Beogradu održana bez incidenata, čemu je, navodi, odlučujuće doprineo rad nadležnih državnih organa i mere koje su stvorile uslove za bezbednost organizatora i svih učesnika i učesnica.

Janković je u saopštenju objavljenom na sajtu ombudsmana naveo da je obaveza državnih organa da omoguće puno ostvarivanje prava LGBT osoba, a organi javne vlasti treba da nastave da rade na suzbijanju i sprečavanju svakog oblika nasilja nad LGBT osobama kome su one često izložene.

Pravovremena reakcija nadležnih organa, ali i procesuiranje i adekvatno kažnjavanje pocinilaca, treba da pokažu da je nasilje apsolutno nedopustivo i da će biti kažnjeno, naveo je Janković.

On je ocenio da je obrazovanje i vaspitanje mladih u duhu tolerancije i uvažavanja različitosti i nenasilja jedan od ključnih faktora u ostvarivanju prava građana, ukljucujuci i prava LGBTI osoba."Rad na podizanju svesti javnosti o važnosti poštovanja prava LGBTI osoba je od ključnog značaja za unapređivanje položaja tih osoba u različitim oblastima života", naveo je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track