NAPAD NA SRPSKE NOVINARE: Mađarsko tužilaštvo pokrenulo istragu o prebijanju na granici
Foto: Zoana Jevtić

Posle godinu dana

NAPAD NA SRPSKE NOVINARE: Mađarsko tužilaštvo pokrenulo istragu o prebijanju na granici

Društvo -

BEOGRAD - Mađarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu o prebijanju srpskih i stranih novinara, godinu dana pošto je interventna jedinica madjarske policije tukla predstavnike medija koji su na granici sa Srbijom izveštavali o izbegličkoj krizi, saopšteno je danas.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), specijalna istraga o prebijanju šestoro novinara, medju kojima je bila i tročlana ekipa Radio-televizije Srbije, usledila je posle pritiska evropskih novinarskih organizacija kojima se pridružilo i UNS.

UNS je u aprilu učestvovao u akciji Evropskog centra za novinarske i medijske slobode koja je podrazumevala predaju pisma ambasadama Madjarske u kom se od premijera Viktora Orbana traži da utvrdi odgovornost za napad na novinare na radnom zadatku.

Balaž Nadj Navaro, madjarski novinar koji je predsedavao Nadzornom odboru Evropskog centra za novinarske i medijske slobode, predao je Tužilaštvu dokaze koje je centar prikupio o incidentu na graničnom prelazu Reske

"Pokretanje istrage je važan korak. To smo shvatili kao znak da, iako madjarska vlada tvrdi da nije bilo povredjivanja novinara, Tužilaštvo misli drugačije", izjavio je Nadj Navaro.

On je izrazio nadu da će istraga biti temeljna i počinioci proglašeni krivim, kao i da se takvi napadi neće dešavati u budućnosti.

Medju napadnutim medijskim radnicima bili su Timea Bek iz Slovačke, Jacek Tacki iz Poljske, Voren Ričardson iz Australije i ekipa RTS-a koju su činili Jovana Djurović, Hadži Vladan Mijailović i Miroslav Djurasinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja