PATRIJARH IRINEJ NA USTOLIČENJU EPISKOPA KANADSKOG: Dužni smo da gradimo mir, najpre u sebi
Foto: Tv Hram

Sa dobrom ljubavlju, i verom i nadom

PATRIJARH IRINEJ NA USTOLIČENJU EPISKOPA KANADSKOG: Dužni smo da gradimo mir, najpre u sebi

Društvo -

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej nalazi se u radno-kanonskoj poseti Eparhiji kanadskoj. Patrijarh je uz prisustvo više arhijereja uveo u tron Episkopa kanadskih dosadašnjeg Episkopa istočnoameričkog Mitrofana (Kodića). Patrijarh Irinej je poželeo dovoljno mudrosti Episkopu Mitrofanu da prevaziđe sva iskušenja, upozorivši ga da mu neće biti lako u novoj službi, i podsećajući ga da je izabran jer crkva ima poverenje u njega.

„Ovde je, nekada, u malo daljem vremenu, bilo izvesnih problema. Hvala Bogu, ti su problemi rešeni. Nesaglasivost i različita mišljenja, i sveštenika i naroda, rešeni su na najbolji način, i posle dosta vremena u našoj Crkvi preovladava mir i poredak. Nadamo se da će Vladika Mitrofan dati sve od sebe da vlada mir, spokojstvo i jedinstvo između sveštenstva i naroda na ovoj divnoj i blagoslovenij zemlji naše Eparhije. Mi se molimo Gospodu da Vladici Mitrofanu da dovoljno mudrosti, znanja i ljubavi – pre svega prema Bogu i narodu svome, da na veliku radost i sveštenstva i naroda rukovodi ovom Eparhijom. To mu želimo svi mi, Episkopi Crkve naše, i verujemo da to želite i svi vi koji ste danas ovde prisutni i sabrani da dočekate i prihvatite svog novog duhovnog oca i molitvenika vašeg pred licem Božijim“ rekao je Patrijarh Irinej u svojoj besedi.

Foto: Televizija Hram
Foto: Televizija Hram

Patrijarh je obraćajući se Vladiki Mitrofanu rekao da njegov posao sigurno neće biti lak, i da ga je Crkva izabrala da probleme rešava na najbolji način, bez mnogo trzavica i potresa: „Sa dobrom ljubavlju, i verom i nadom, uz pomoć sveštenstva i naroda, svi problemčići će biti rešeni na najbolji način, da naša sveta i blagodatna Eparhija kanadska nastavi svoj istorijski hod, da okuplja naš narod pravoslavni po svetim crkvama svojim, da ih duhovno hrani i vodi putem Svetoga Save“ poručio je Patrijarh Irinej, dodavši da smo svi mi učenici i naslednici Svetoga Save, i da smo dužni da činimo ono što je i sam Sveti Sava činio „da gradimo mir, najpre u sebi, a potom i u svom okruženju i svojoj sredini, a sve u slavu Božiju i za opštu korist naše Crkve i našega naroda“ – rekao je Patrijarh.

Foto: Televizija Hram
Foto: Televizija Hram

Njegova Svetost Patrijarh srpski apelovao je na naš narod da ne zaboravlja svoje poreklo i svoje korene:„A vi braćo koja ste silom prilika napustili svoju Otadžbinu, svoje mesto rođenja, grobove svojih predaka i sve ono što je sveto u našim životima, i koji ste našli svoje novo stanište i izvor života ovde, ne zaboravite nikada da pripadate pravoslavnom srpskom narodu, jednoj velikoj duhovnoj kulturi svetosavskoj, koja nas je čuvala i sačuvala kroz teško vreme koje smo kroz istoriju prošli. Ostajte verni njoj kao što je i ona verna vama. Ona Vas nije prepustila. Vaša Crkva je uvek sa Vama“ – poručio je Patrijarh okupljenom narodu.

Foto: Televizija Hram
Foto: Televizija Hram

Patrijarh je rekao da se na teritoriji Eparhije kanadske podižu nove divne i prekrasne Crkve, i pozvao narod da se okuplja u njima, da slušaju Svetu Liturgiju, i da sve to čine kako bi sačuvali svoje ime „da ne obrukamo svoje pretke, i da ostanemo dosledni našoj istoriji, našoj kulturi i brojnim našim ugodnicima Božijim“ poučio je Patrijarh i dodao: „Budite dobri građani ove zemlje, koja vas je prihvatila i omogućila da živite jednim dostojnim ljudskim životom. Zato se ukažite i vladajte kao oni koji znaju šta je red i poredak, šta je država i šta ona čini za narod. Potrudite se da i vi činite dobro i da se odužite ovoj državi. To je želja svih nas, a verujemo da to i vi želite. Neka nam Gospod bude na pomoći“ – poručio je Patrijarh Irinej.

Foto: Televizija Hram
Foto: Televizija Hram

U pratnji Njegove Svetosti Patrijarha srpskog prilikom ustoličenja Preosvećenog Vladike Mitrofana za Episkopa kanadskog bili su i Preosvećena gospoda Episkopi sremski Vasilije, novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

(Televizija Hram)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track