Iz trgovina povučeno više od 10 tona mesa

Uprava za veterinu

Iz trgovina povučeno više od 10 tona mesa

Društvo -
Povučeno je 7,6 tona mesa i oko 2,9 tona mesnih proizvoda zbog isteklog roka trajanja ili zbog toga što su bili bez deklaracije, neobeleženi žigom, neadekvatno skladišteni, mikrobiološki neispravni

BEOGRAD - U prvom tromesečju 2012. iz trgovina u Srbiji je povučeno i bezbedno uništeno više od 10 tona mesa i mesnih prerađevina, rečeno je u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

U Upravi su naveli da je povučeno 7,6 tona mesa i oko 2,9 tona mesnih proizvoda zbog isteklog roka trajanja ili zbog toga što su bili bez deklaracije, neobeleženi žigom, neadekvatno skladišteni, promenjenih organoleptičkih osobina i mikrobiološki neispravni.

U upravi su podsetili da je veterinarska inspekcija lane iz maloprodajnih objekata, zbog nebezbednosti po potrošače, isključila i neškodljivo uništila oko 34 tona mesa i oko 28 tona proizvoda od mesa.

U Upravi su podsetili da rad veterinarske inspekcije obuhvata nadzor i kontrolu u maloprodajnim objektima - samousluge, prodavnice mesa, prodavnice delikatesa, mesare, kioske, ribarnice kao i pogone za klanje, preradu, proizvodnju mesnih prerađevina, skladišta i hladnjače.

Veterinarska inspekcija, pored svakodnevnih redovnih kontrola, u svim objektima pod nadzorom obavlja i pojačane tzv. "akcijske kontrole" gde se prema utvrđenom planu uzorkuje sva hrana životinjskog porekla i šalje na analizu.Veterinarska inspekcija godišnje u toku službenih kontrola svih objekata pod nadzorom sačini blizu 100.000 zapisnika i donese prosečno 46.000 različitih rešenja radi otklanjanja nedostataka, kao i za pokretanje sudskih postupaka protiv neodgovornih u poslovanju.

U upravi su, takođe, rekli da ni klanje životinja ne može da bude odobreno, a da veterinarski inspektor nije izvršio pregled životinja pre klanja. Ukoliko veterinarski inspektor nije izvšio procenu upotrebljivosti mesa i obeležio meso na liniji klanja, za takvo mesa ne postoji dozvolu za upotrebu. Samo pregledano i higijenski ispravno meso može se upotrebiti za proizvodnju proizvoda od mesa.

U Upravi za veterinu su istakli da ne postoji mogućnost da u Srbiju bude uvezeno meso kome uskoro ističe rok upotrebe jer se i prilikom uvoza sprovode veoma stroge kontrole.

Meso iz inostranstva ne može stići u Srbiju a da Uprava za veterinu u skladu sa Zakonom o veterinarstvu prethodno ne proveri o kakvom se uvozu radi i ne izda rešenje o utvrđivanju veterinarsko-sanitarnih uslova za uvoz, rekli su u toj Upravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track