Najnovije vesti

SVAKA ČAST ZRENJANINCI! Narod ne da strancima dečaka na usvajanje!
Foto: S.U.

Zrenjanin na nogama

SVAKA ČAST ZRENJANINCI! Narod ne da strancima dečaka na usvajanje!

Društvo
00:00h

Zrenjaninci su se digli na noge kada je gradom prostrujala vest da je petogodišnjak, koji je od svog trećeg meseca sa Ljiljanom, za tri dana od nje odvojen i dat na adaptaciju potencijalnim usvojiteljima.

Svi mi, roditelji dece iz vrtića u koji je išao dečak koga je odgajila hraniteljka Ljiljana Radulović, šokirani smo zbog svega što se desilo. Organizujemo protest jer želimo da budu zaštićeni interesi deteta. Lično sam bila svedok da je dečak uznemiren, bled, sa podočnjacima, otkad je odvojen od hraniteljke. Prevodilac potencijalnih usvojitelja iz Švedske mi je priznao da dečak noću ne spava i da doziva majku, kaže Ivana Mandić, jedna od organizatorki mirnog protesta građana, koji je po podne održan na Trgu slobode u Zrenjaninu.

SLUČAJ KOJI JE UZBURKAO SRBIJU: Dečaka će usvojiti Šveđani, hraniteljka obmanula javnost

Zrenjaninci su se digli na noge kada je gradom prostrujala vest da je petogodišnjak, koji je od svog trećeg meseca sa Ljiljanom, za tri dana od nje odvojen i dat na adaptaciju potencijalnim usvojiteljima. Hraniteljka od prošlog petka nije videla dečaka i tvrdi da je centar za socijalni rad nije na vreme obavestio u usvajanju.

- Videla sam dečaka u nedelju sa usvojiteljima. Kada je video mog sina, ozario se, pritrčao mu, čvrsto su se zagrlili - kaže Ivana, i dodaje da je priznanje da mališan noću doziva majku za nju bio alarm da nešto nije u redu, jer nije bilo postepenog privikavanja na usvojitelje. Sigurna je da bi Ljiljana sarađivala da su joj dali šansu:

- Nikada nije krila od deteta da ga nije rodila. Jednom je pitao da li je on bio u njenom stomaku, a ona mu je rekla da nije, već da ga je donela kad je bio sasvim mali. Njihov odnos je bio izuzetno blizak. Svuda su išli zajedno, dečak je bio pristojan, negovan, veseo… Nismo protiv usvajanja, ali jesmo protiv ovakvog, na brzinu, zbog kojeg dete pati.I dete Danijele Filipović Banjak išlo je u isti vrtić:

- Šta da vam kažem kako je Ljilja brinula o njemu, kada sam ja doskora mislila da mu je majka. Način na koji je sve urađeno je nehuman!

PROTESTNA ŠETNJA: Zrenjaninci pružili podršku hraniteljki kojoj je oduzeto dete

Foto: Privatna arhiva

Ljiljana Radulović potražila je pomoć Kancelarije za komunikaciju sa narodnim poslanicima. Mirko Krlić, kako nam je potvrdio, odmah je inicirao kod Ministarstva rada proveru da li je ispoštovana zakonska procedura kod usvojenja i da li su zaštićeni interesi deteta. Zrenjaninski centar je posetila inspekcija za vanredni nadzor Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu zaštitu i konstatovala da nema nepravilnosti.

POTRESNA PRIČA LJILJANE IZ ZRENJANINA UZBURKALA SRBIJU: Oduzeli su mi dete i dali ga strancima!

Ministarstvo rada je saopštilo da je hraniteljka u momentu započinjanja procesa usvojenja pokazala da ne odobrava odluku organa starateljstva i opstruisala proces, rukovodeći se sopstvenim uverenjem šta je detetov interes. Time je, kažu, prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala je javnosti netačne informacije o konkretnom postupku, ne vodeći računa o posledicama po dete.

- Postupak usvojenja će biti nastavljen, jer je na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu. Interes deteta i poštovanje zakona je jedino čime se rukovode nadležne institucije – saopštilo je Ministarstvo.

Policija istražuje

Načelnik Policijske uprave Zrenjanin Bojan Marković potvrdio je za “Novosti” da je Ljiljana Radulović podnela krivičnu prijavu protiv Centra za socijalni rad, zbog sumnje u nezakonito postupanje. Policija će istražiti slučaj, a nezvanično saznajemo da zasad nisu evidentirana krivična dela zaposlenih u Centru u vezi sa ovim postupkom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja