MINISTARKA PRAVDE: Za švercere migranata biće pooštrene kazne
Foto: Marina Lopičić

Obilazak granice sa Bugarskom

MINISTARKA PRAVDE: Za švercere migranata biće pooštrene kazne

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je danas pooštravanje kazni za krivično delo krijumčarenje ljudi i nedozvoljen prelaz državne granice, jer je važeća kaznena politika blaga.

"S obizrom da nam je u toku proces izmene Krivičnog zakonika ministarstvo pravde je dalo obećanje da će se pooštriti kaznena politika odnosno kazne za ovo krivicno delo", navela je Kuburović nakon obilaska graničkih prelaza sa Bugarskom zajedno sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem.

Ona je napomenula da će se unaprediti i same zakonske odredbe kako bi pocesuiranje tih dela bilo mnogo značajnje i lakše.

Izmene KZ-a predviđene su da se nađu pred narodnim poslanicima u toku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije.

Kuburović je takođe ukazala da postoji dobra saradnja između zajedičkih snaga policije i vojske sa jedne strane i pravosudnih organa sa druge strane, ali da je tu saradnju potrebo dalje jačati i unapređivati.

Ministarka je ukazala da je tokom razgovora sa zajedničkim snagama vojske i policije saznala da imaju probleme sa nedostatkom terenskih vozila i napomenula da će Ministarstvo pravde, preko Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom videti da li postoje zakonske mogućnosti da im se dodele na korišćenje zaplenjena vozila.

Ministar odbrane naveo je tom prilikom da su zajedničke snage vojske i policije od svog formiranja 16. jula ove godine otkrile više od 9.300 migranata koji su pokušali da pređu državnu granicu i 53 krijumčara koji su prevozili više od 750 migranta.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u zemlji, Đorđević je istakao da je situacija stabilna i da sve nadležne službe Republike Srbije odlično i odgovorno rade svoj posao.Kuburović i Đorđević danas su zajedno obišli komandu sektora za obezbeđenje državne granice prema Bugarskoj u Pirotu, kao i deo snaga vojske i policije na kontrolnim punktovima, na saobraćajnim komunikacijama, i karaule na granici sa Bugarskom u reonu Pirota.

Na kraju posete dvoje ministara obišli su granični prelaz Gradina i regionalni centar granične policije ka Bugarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track