OPASNO ORUŽJE Dozvolu će dobiti i osobe koje imaju koeficijent inteligencije manji od 80!
Foto: Shutterstock

Izmene propisa o zdravstvenoj sposobnosti

OPASNO ORUŽJE Dozvolu će dobiti i osobe koje imaju koeficijent inteligencije manji od 80!

Društvo -

U novom pravilniku izbrisana je odredba da se dozvola ne sme dati licima sa IQ manjim od 80, kao ni emotivno nestabilnim osobama i onima koji imaju probleme sa pamćenjem

Umesto da se radi na pooštravanju propisa za dobijanje dozvole za nošenje oružja, Republika Srbija ukinula je član zakona koji kaže da se dozvola ne sme izdavati osobama koje imaju koeficijent inteligencije manji od 80, odnosno ispod proseka!Naime, 1. oktobra na snagu su stupile izmene pravilnika o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. U ovom novom pravilniku izbačena je odredba koja kaže da oružje neće moći da dobiju duševno zaostali, kao ni osobe koje su anksiozne, emotivno i socijalno nestabilne, s agresivnim impulsima prema heteroseksualcima, netolerantni na frustracije, ali i građani koji imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom i održavanjem pažnje.

NetransparentnoNemanja Nenadić iz NVO Transparentnost Srbija kaže da, s obzirom na veliki broj slučajeva nasilja, Srbija ne bi smela da širi krug lica koja dobijaju dozvolu:- Uočljivo je da se u novom pravilniku uopšte ne pominje koeficijent inteligencije, kao i da su izbačene odredbe u vezi sa nekim psihološkim stanjima. Uprkos tome, nadamo se da nije došlo do propusta, već da rešenje postoji u nekom drugom propisu. Međutim, ovakve stvari su od izuzetne važnosti, pa bi i detalji u vezi s tim trebalo da budu dostupni javnosti.U NVO Transparentnost Srbija istakli su i da je nejasno na osnovu kojih analiza i iz kojih razloga su izbačene provere ovih psiholoških stanja, da li su ove izmene prošle javnu raspravu, kao i zašto je pravilnik izmenjen tek šest meseci nakon donošenja.Dr Milan Kostić, klinički psiholog i kriminolog, smatra da je suludo da se licima koja imaju koeficijent inteligencije ispod proseka dozvoli da barataju oružjem.- Suludo je davati dozvolu za nošenje oružja licu koje je nedovoljno sposobno da oceni i kontroliše svoje postupke. Trebalo bi uraditi upravo suprotno, odnosno još više pooštriti kriterijume za dobijanje dozvole. Trebalo bi uvesti što strože preglede kod stručnjaka, sveobuhvatne analize koje neće biti zasnovane na dva minuta razgovora s osobom koja želi oružje. U suprotnom, propisima samo povećavamo rizik od nasilja - zaključuje Kostić.Psihijatri važniU Ministarstvu zdravlja kažu da će novi pravilnik upravo omogućiti da se kvalitetnije proceni psihološki profil potencijalnog vlasnika oružja.- Novim pravilnikom predviđen je obavezan psihijatrijski pregled potencijalnog vlasnika oružja, jer je psihijatar, kao stručno lice, nadležan da pravi ovakve procene. S druge strane, ukinute su obaveze pregleda psihologa jer se smatralo da je psihijatar dovoljan za ovakve procene.

Dragan ŠormazLOVAČKI SAVEZ SRBIJE TRAŽIO IZMENEZa uvođenje izmena u pravilnik, kako saznajemo, lobirala su razna lovačka društva i savezi. Dragan Šormaz, predsednik Lovačkog saveza Srbije i poslanik SNS, priznaje da je taj savez predlagao izmene, ali kaže da ne zna koje su odredbe izbačene.- Lovački savez Srbije tražio je da se u pravilnik uvede obaveza psihijatrijskog pregleda, koji bi pokazao da li je neko agresivan ili ne, kao i da li je narkoman. Ne znam kakve su tačno odredbe bile u prethodnom pravilniku, ali ovaj izmenjeni pravilnik je prava mera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track